«Χαριστήριον εις τον καθηγητήν Ανδρέα Καμπιζιώνην  “Μια πολυσύνθετη πνευματική μορφή”», το βιβλίο «οδηγός ζωής», του συγγραφέα, δημοσιογράφου και εκδότη, Δημήτρη Ζάχου, παρουσιάστηκε με εξαιρετική επιτυχία, στα πλαίσια της Διορθόδοξης έκθεσης αγιογραφίας 2017.


 

 

Υπάρχουν φορές, όπου συγκυρίες οδηγούν τον Όμιλο σε εκδηλώσεις εξαιρετικού ενδιαφέροντος. Μια τέτοια, ιδιαίτερη ευκαιρία μας προσέφερε, ο έγκριτος και καταξιωμένος δημοσιογράφος, συγγραφέας και εκδότης Δημήτρης Ζάχος, που με εμπιστοσύνη στις σημαντικές διοργανώσεις του Ομίλου, πρότεινε την παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο:« Χαριστήριον εις τον καθηγητήν Ανδρέα Καμπιζιώνην “Μια πολυσύνθετη πνευματική μορφή” », για να πραγματοποιηθεί στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Διορθόδοξης Έκθεσης Αγιογραφίας 2017.

 

Την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017 στις 7 το απόγευμα, καταληκτική ημέρα της έκθεσης, στον κατάμεστο χώρο εκδηλώσεων του Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (παλαιό Πανεπιστήμιο) στην Πλάκα, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου - αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα, ακαδημαϊκό δάσκαλο και «άμισθο» πρεσβευτή του Ελληνισμού στην Ομογένεια, καθηγητή Φιλοσοφίας, Ανδρέα Καμπιζιώνη που διαμένει από το 1957 στην Αμερική. Με αμείωτο ενδιαφέρον και σε άκρα σιγή, το κοινό παρακολούθησε το «ξετύλιγμα» της σπουδαίας πορείας ζωής του καθηγητή, ο οποίος είχε έρθει από την Αμερική για την συγκεκριμένη  εκδήλωση. Μια πορεία ζωής αξιέπαινη, παράδειγμα προς μίμηση για τους νέους μας, που ο συγγραφέας περιγράφει στο βιβλίο του με αμεσότητα και παραστατικότητα, δίνοντας την ευκαιρία στον αναγνώστη, να «ζει τη ζωή» του καθηγητή σα να είναι η δική του!

    

 Τη βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους οι καλλιτέχνες που έλαβαν μέρος στην έκθεση, μέλη, φίλοι του Ομίλου, αγαπημένοι φίλοι και συγγενείς του τιμώμενου καθηγητή και του συγγραφέα, καθώς και σπουδαίοι άνθρωποι των τεχνών, των γραμμάτων και των επιστημών, όπως ο Ακαδημαϊκός καθηγητής Παναγιώτης Βλάχος, οι πανεπιστημιακοί καθηγητές Νικόλαος Νικολάου, Γιώργος Ανωμερίτης, Κωνσταντίνος Ανεστάκης, Βασίλειος Χριστοφόρου, Στέφανος Βογαζιανός – Ρόυ, η ιστορικός τέχνης, καθηγήτρια του Παν/μίου Αιγαίου Μαράη Γεωργούση, ο καθηγητής Παν/μίου Μακεδονίας Γεώργιος Μάρδας, η κ. Ξύγγη – Βαϊτση Ελένη, χημικός μηχανικός Παν/μίου Πατρών, η Δρ. Ρένα Ανούση – Ηλία, ζωγράφος, χαράκτρια, ο καθηγητής δραματικής τέχνης - συγγραφέας Πάρις Κατσίβελος, οι εικαστικοί Γεώργιος Μπάλος, Θεοδώρα Χανδρινού, Κώστας Ευαγγελάτος, Χαρίκλεια Πιτίκα, Οδυσσέας Άννινος, οι δημοσιογράφοι Ηλίας Προβόπουλος, Αριστοτέλης Τσαγκαρογιάννης, Γιώργος Χάλαρης, Βασίλειος Νικολακάκης, Αρετή Σκρέκη, κ.α.

     

Η πρόεδρος του Ομίλου Νίνα Διακοβασίλη, ανοίγοντας την εκδήλωση μίλησε για όσα τη συγκίνησαν διαβάζοντας το βιβλίο, τονίζοντας ότι «...στη σταδιακή ισοπέδωση όλων των θεμελιακών αξιών της νεότερης Ελλάδας, που αντανακλάται αναπόφευκτα και στο επίπεδο της μόρφωσης, των γραμμάτων, της τέχνης, της πολιτικής και του πολιτισμού, το να υπάρχουν Έλληνες της διασποράς όπως ο κ. Καμπιζιώνης, που ανάλωσαν τη ζωή τους για να μη χαθεί η ελληνική ταυτότητα, η γλώσσα και η συνείδηση, στις κοινότητες των Ελλήνων σε όποιο μέρος της γης και αν βρίσκονται, είναι αληθινά αξιοθαύμαστο...»

    

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Συνταγματολόγος, Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λάμπρος Μπαμπαλιούτας, που εξήρε το έργο του κ. Καμπιζιώνη στην αλλοδαπή, τονίζοντας τη δύναμη και την ουσία της δημιουργικότητάς του, εν μέσω παράδοξων, περίεργων καιρών που υφίσταται η παγκόσμια κοινότητα.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο Πρώην Πρόεδρος Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, ζωγράφος – χαράκτης, συγγραφέας και ποιητής κ. Μιχαήλ Αγγελάκης.

 Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε ο γνωστός ηθοποιός, απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Οδυσσέας Σταμούλης,

ενώ τη ζεστή ατμόσφαιρα «έντυσε» μελωδικά ο πιανίστας κ. Μιχάλης Παπαγεωργίου

και τον συντονισμό - παρουσίαση της εκδήλωσης είχε η επικοινωνιολόγος – δημοσιογράφος κ. Κωνσταντίνα Κονταρίνη.

 

Ο συγγραφέας κ. Δημήτρης Ζάχος, με ιδιαίτερη σεμνότητα και συστολή, αναφέρθηκε στην «πηγή έμπνευσης» που αποτέλεσε για τον ίδιο και το βιβλίο του ο καθηγητής Καμπιζιώνης, ευχαριστώντας από καρδιάς όλους τους παρευρισκόμενους αλλά και τους συντελεστές που συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της εκδήλωσης.

    

 Οι λόγοι όλων πραγματικά συγκίνησαν το πολυπληθές ακροατήριο, αλλά και τον ίδιο τον καθηγητή Καμπιζιώνη, που δεν περίμενε οι συμπατριώτες του, να αγκαλιάσουν με τόση αγάπη, κατανόηση και σεβασμό το έργο της ζωής του, τα συναισθήματά του και εν γένει το πάθος του για τη λατρευτή πατρίδα που άφησε πίσω του. Γεμάτος ευγνωμοσύνη για τη συγκεκριμένη παρουσίαση, ευχαρίστησε από καρδιάς τον δημιουργό του βιβλίου, κ. Ζάχο, την πρόεδρο του Ομίλου, αλλά και όλους όσους συνετέλεσαν στην πολύ όμορφη βραδιά.

     

Στη συνέχεια, ο Όμιλος τιμώντας και αναγνωρίζοντας το έργο ζωής του, παρέδωσε στον καθηγητή αναμνηστική, τιμητική πλακέτα για τη σημαντική προσφορά του στην προώθηση του Ελληνισμού στη διασπορά, ενώ το κοινό χειροκροτούσε εμφανώς συγκινημένο.

 

Η βραδιά έκλεισε με πλούσιο μπουφέ στον κήπο του Μουσείου και πολλές αναμνηστικές φωτογραφίες, ενώ ο συγγραφέας υπέγραφε τα βιβλία που είχε την ευγενική καλοσύνη να προσφέρει δωρεάν στο κοινό.

Photo gallery

    

    

    

    

     

    

 

 

Φωτογραφία: Καρβουντζής Δημήτρης

Video: Σταυρούλα Αμβράζη

 

 

Video από παρουσίαση βιβλίου Δ.ΖΑΧΟΥ - UNESCO Τ.Λ.Ε.Ε 

 

Ενημερώνουμε ότι ο λογαριασμός του Ομίλου μας είναι ο GR720.260.4000000.140.200.210014  στην τράπεζα Eurobank

Ενημερώνουμε ότι ο λογαριασμός του Ομίλου μας είναι ο GR720.260.4000000.140.200.210014 στην τράπεζα Eurobank