«Τα μυστικά της ζωής» επιστημονική διάλεξη με θέμα:

«Η κληρονομικότητα του ανθρώπου – προέλευση και αντιμετώπιση κληρονομικών ασθενειών».

Σάββατο 23 Απριλίου 2016, στις 16:00, αίθουσα COSMOS A, Αστέρας Βουλιαγμένης.

 


 

«Η σημερινή μέρα, αγαπητοί μας φίλοι, σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου κύκλου επιστημονικών διαλέξεων, με θέμα «Τα μυστικά της ζωής». Χρόνια εκκόλαπτε σαν σκέψη ο Όμιλος για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος τέτοιες διαλέξεις. Ενώ σκύβαμε με αγάπη στους καλλιτέχνες και τους λογοτέχνες μας, θεωρώντας άθλο, να προσεγγίσουμε τους επιστήμονες μας, ο χρόνος κυλούσε με σχέδια, που όμως έμεναν απραγματοποίητα…».

 

Έτσι άρχισε την ομιλία της η Πρόεδρος του Ομίλου, κυρία Νίνα Διακοβασίλη, στην έναρξη της επιστημονικής διάλεξης με τίτλο «Η κληρονομικότητα του ανθρώπου – προέλευση και αντιμετώπιση κληρονομικών ασθενειών», που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Money Show 2016, στον Αστέρα Βουλιαγμένης, αίθουσα Cosmos Α΄, το Σάββατο 23 Απριλίου 2016 στις 4 το απόγευμα, με την υποστήριξη της δημοσιογράφου –μουσικολόγου και μέλους του Ομίλου, κυρίας Ντίνας Κονταρίνη, Υπεύθυνης Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του Money Show.

 

Ο κύριος Θεοχάρης Παταριάς, Ομότιμος Καθηγητής Βιολογίας και Γενετικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Ομίλου είχε αναλάβει τον συντονισμό και την παρουσίαση των διαλέξεων, με τη συμμετοχή δύο ακόμα εκλεκτών επιστημόνων, του κύριου Κωνσταντίνου Σγούρου, Ειδικού Παθολόγου, Επιμελητή Παθολογικής Κλινικής ΓΝΑ ΚΑΤ και του κύριου Ευάγγελου Γάκη, Ορθοπεδικού Χειρουργού, Διευθυντή Ορθοπεδικής Κλινικής Ομίλου Ιατρικού Κέντρου Αθηνών – Κλινική Ψυχικού, σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα.

 

Ο κύριος Ευάγγελος Γάκης, στην ομιλία του με θέμα: «Η κληρονομικότητα του ανθρώπου – προέλευση και αντιμετώπιση κληρονομικών παθήσεων στην Ορθοπεδική επιστήμη», ο κύριος Κωνσταντίνος Σγούρος, στην ομιλία του με θέμα: «Η καθημερινότητα των ασθενών με τα συχνότερα κληρονομικώς μεταδιδόμενα νοσήματα» και ο κύριος Θεοχάρης Παταριάς, στην ομιλία του με θέμα: «Ανακαλύπτοντας τα μυστήρια της ζωής – πώς η ζωή συνεχίζεται», ανέπτυξαν με γλαφυρότητα ιατρικά θέματα, σε σχέση με την κληρονομικότητα του ανθρώπου, καθώς και αναλύσεις περί των εργαστηρίων βιολογίας ανά τον κόσμο, με λόγο απλό και κατανοητό, έτσι ώστε όλοι οι παριστάμενοι συμμετείχαν ενεργά και με αμείωτο ενδιαφέρον καθόλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, που κράτησε δύο και πλέον ώρες.

 

 Ο κ. Ευάγγελος Γάκης, Ορθοπεδικός Χειρουργός, Διευθυντής Ορθοπεδικής Κλινικής Ομίλου Ιατρικού Κέντρου Αθηνών – Κλινική Ψυχικού στο βήμα.

 

 Ο κ. Κωνσταντίνος Σγούρος, ΕιδικόςΠαθολόγος, εξειδικευτής στην εντατικολογία, Επιμελητής Παθολογικής Κλινικής ΓΝΑ ΚΑΤ και Συνεργάτης Διαβητολογικού Ιατρείου ΓΝΑ ΚΑΤ, στο βήμα.

 

 Ο κ. Θεοχάρης Παταριάς, Ομότιμος Καθηγητής Βιολογίας και Γενετικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Ομίλου μας, στο βήμα.

 

Απόδειξη, η πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε, ανάμεσα στο κοινό και το πάνελ των ομιλητών, με δεκάδες ερωτήσεις και απορίες, που όλες απαντήθηκαν με απλό και κατανοητό τρόπο από τους επιστήμονες, παρά την πίεση του χρόνου.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ήταν αφιερωμένο στη βράβευση ενός σπάνιου επιστήμονα, ερευνητή και ακαδημαϊκού δασκάλου, του κυρίου Λουκά Μαργαρίτη, Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Η Πρόεδρος, αφού του παρέδωσε το μετάλλιο τιμής του Ομίλου, με ιδιαίτερο θαυμασμό υποκλίθηκε στη συνολική προσφορά του στην επιστήμη, την έρευνα, τη διδασκαλία και την κοινωνία και του παραχώρησε το βήμα. Ο κ. Μαργαρίτης με βαθιά συγκίνηση χαιρέτησε το κοινό και τους ομιλητές, ευχαρίστησε το σύνολο του Ομίλου για την τιμητική διάκριση και συνεχάρει όλους τους συντελεστές για την όλη εκδήλωση.

 

Η βράβευση του κ. Λουκά Μαργαρίτη με το μετάλλιο τιμής του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, για την ανεκτίμητη προσφορά του στην επιστήμη, την έρευνα, την ακαδημαϊκή διδασκαλία και την κοινωνία.

 

Την παρουσίαση της εκδήλωσης είχε η Γ.Γ. του Ομίλου, κυρία Μαρία Δημητριάδη.

Μεγάλος ο ενθουσιασμός του κόσμου, αφενός με το επίπεδο της διοργάνωσης και αφετέρου με τη θεματολογία του πρώτου επιστημονικού εγχειρήματος, που εστέφθη με απόλυτη επιτυχία, ανοίγοντάς μας το δρόμο σε νέες αντίστοιχες εκδηλώσεις.

 

Photo gallery

 

   

 

 

 

 

Φωτογραφία:

Δημήτριος Καρβουντζής

 

 

Ενημερώνουμε ότι ο λογαριασμός του Ομίλου μας είναι ο GR720.260.4000000.140.200.210014  στην τράπεζα Eurobank

Ενημερώνουμε ότι ο λογαριασμός του Ομίλου μας είναι ο GR720.260.4000000.140.200.210014 στην τράπεζα Eurobank