Ο Όμιλος για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, στο πλαίσιο των πολιτιστικών και επιμορφωτικών του δράσεων, διοργάνωσε ημερίδα με τίτλο: «Τεχνητή Νοημοσύνη – Πρόοδος ή Κίνδυνος για το μέλλον της Ανθρωπότητας;», την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024 στις 18:00, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα «Λ. Καυταντζόγλου» του Κτιρίου Αβέρωφ (Συγκρότημα Πατησίων) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.), υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και την ευγενική υποστήριξη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.).

 

 

Με μεγάλη επιτυχία επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα

«Τεχνητή Νοημοσύνη – Πρόοδος ή Κίνδυνος

για το μέλλον της Ανθρωπότητας;»...

            

Ο Όμιλος για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, στο πλαίσιο των πολιτιστικών και επιμορφωτικών του δράσεων, διοργάνωσε ημερίδα με τίτλο: «Τεχνητή Νοημοσύνη – Πρόοδος ή Κίνδυνος για το μέλλον της Ανθρωπότητας;», την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024 στις 18:00, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα «Λ. Καυταντζόγλου» του Κτιρίου Αβέρωφ (Συγκρότημα Πατησίων) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.), υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και την ευγενική υποστήριξη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.).

 

 

Σκοπός του Ομίλου μέσα από αυτή τη διοργάνωση, ήταν η ενημέρωση του κοινού σχετικά με την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης σε σημαντικούς τομείς, όπως υγεία, ενέργεια, παιδεία, δικαιοσύνη, τέχνη και πολιτισμός, καθώς επίσης και η επίδραση της ορθής ή αλόγιστης χρήσης της στη ζωή μας, επηρεάζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο θετικά ή αρνητικά την καθημερινότητα των ανθρώπων.

 

Χαιρετισμό απηύθυναν η Πρόεδρος του Ομίλου Νίνα Διακοβασίλη

 

 

 

και ο Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας,

Καθηγητής της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών & Φυσικών Επιστημών του Ε.Μ.Π.

κ. Ψαρράκος Παναγιώτης.

  

 

 

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν όλες οι σημαντικές θεματικές ενότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης

που διέπουν τη ζωή μας, με ομιλητές διαπρεπείς επιστήμονες.

Συγκεκριμένα:

Για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ενέργεια, μίλησε ο κ. Ευάγγελος Μαρινάκης - Επικ. Καθηγητής Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.) και Πρόεδρος ΔΑΕΜ  με τίτλο παρουσίασης: «Τεχνητή νοημοσύνη στην ενέργεια και στην υπηρεσία των πολιτών»

 

 

Για την Τεχνητή Νοημοσύνη και Βιωσιμότητα μίλησε ο κ. Δημήτριος Ασκούνης - Καθηγητής Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.), με τίτλο παρουσίασης: «Τεχνητή νοημοσύνη και αποφάσεις: Εργαλείο υποστήριξης ή υποκατάστασης;»

 

 

 

Για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία μίλησε η κ. Κωνσταντίνα Σπ. Νικήτα - Καθηγήτρια Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.), με τίτλο παρουσίασης: «Τεχνητή νοημοσύνη και υγεία: Διανύοντας τη διαδρομή από το ερευνητικό εργαστήριο στην κλινική πράξη»

 

 

 

Για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Παιδεία, μίλησε η κ. Φερενίκη Παναγοπούλου - Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, Δικαίου Προστασίας Δεδομένων και Βιοηθικής Παντείου Πανεπιστημίου με τίτλο παρουσίασης: «Η τεχνητή νοημοσύνη στην εκπαίδευση»

 

 

 

Για την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Πολιτισμό μίλησε ο κ. Γεώργιος Στάμου - Καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.) της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών με τίτλο παρουσίασης: «Τεχνητή νοημοσύνη στον πολιτισμό: καινοτόμο μέσο ή καταλύτης για ριζικές αλλαγές»

 

 

 

και για την Τεχνητή Νοημοσύνη και Ηθική και το ισχύον Νομικό πλαίσιο, μίλησε η κ. Αναστασία Φύλλα – Δικηγόρος, με τίτλο παρουσίασης: «Τεχνητή νοημοσύνη: προσκλήσεις και προκλήσεις μιας νέας νομικής πραγματικότητας»

 

 

 

 

Ήταν δε, πραγματικά ξεχωριστή τιμή για όλους, η παρουσία και σύντομη παρέμβαση του Ομότιμου καθηγητή της Σχολής Χημικών Μηχανικών και π. Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου,  κ. Νικολάου - Χρήστου Μαρκάτου.

 

 

Τον συντονισμό και την παρουσίαση της ημερίδας είχε ο Καθηγητής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.) κ. Δημήτριος Ασκούνης.

 

 

Υπεύθυνη Διοργάνωσης: κ. Λουπάκη Αικατερίνη – Πολιτιστική Εκπρόσωπος του Ομίλου.

 

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων, ο κ. Δρόσος Γκιντίδης - Καθηγητής της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών & Φυσικών Επιστημών, τ. Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, η κ. Αναστασία Τσουρουφλή - Προϊσταμένη του Τμήματος Φυσικής Αγωγής, Μέλη ΔΕΠ, εκπρόσωποι των Διοικητικών Υπηρεσιών και φοιτητές/τριες του Ε.Μ.Π, ο κ. Βασίλης Ζευγώλης - Πρόεδρος του Συλλόγου Λαλητάδων Μελισσίων, η κ. Έλενα Γκρέτσα - Πρόεδρος του Συλλόγου Πελοποννησίων Πεντέλης, ο κ. Θεόδωρος Πιτταράς - Έξαρχος Ελληνικής Εξαρχίας Τάγματος του Αγίου Κωνσταντίνου του Μεγάλου, ο κ. Ιωάννης Μανιός - Υποπτέραρχος, ιατρός και μέλος της Εξαρχίας,  ο κ. Ηλίας Χαρίτος – δικηγόρος, ποινικολόγος, ο κ. Ανδρέας Γιαννουλόπουλος - καρδιολόγος, πνευμονολόγος,  Αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Φιλοσοφικού Forum για θέματα Ηθικής και Δεοντολογίας της Επιστήμης. Παράρτημα Ελλάδος WPF, καθώς και πολλά μέλη και φίλοι του Ομίλου, από τον χώρο της τέχνης, των γραμμάτων και των επιστημών.

 

Μετά το πέρας των ομιλιών, ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση κοινού - ομιλητών

και η βραδιά έκλεισε με μπουφέ και πολλές, αναμνηστικές φωτογραφίες.

 

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφία: Δημήτριος Καρβουντζής

Video: Σταυρούλα Αμβράζη