O Όμιλος για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος ολοκλήρωσε τον εικαστικό του κύκλο για το έτος 2024, με τη διοργάνωση διεθνούς, ομαδικής έκθεσης εικαστικών τεχνών με τίτλο: «Εικαστικά σύνολα - Visual ensembles», η οποία πραγματοποιήθηκε από 1 έως 5 Νοεμβρίου 2024, στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών (Θόλου 5, 105 56, Αθήνα).
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της
ομαδικής έκθεσης εικαστικών «Εικαστικά σύνολα – Visual ensembles»...
O Όμιλος για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος ολοκλήρωσε τον εικαστικό του κύκλο για το έτος 2024, με τη διοργάνωση διεθνούς, ομαδικής έκθεσης εικαστικών τεχνών με τίτλο: «Εικαστικά σύνολα - Visual ensembles», η οποία πραγματοποιήθηκε από 1 έως 5 Νοεμβρίου 2024, στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών (Θόλου 5, 105 56, Αθήνα).
Κάτω από τον βράχο και το αιώνιο Φως της Ακρόπολης, οι 31 εικαστικοί δημιουργοί από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αυστρία, με τις 45 δημιουργίες τους, όπως: τοπιογραφίες, προσωπογραφίες, έργα γλυπτικής, αγιογραφίας, κοσμήματος κ.ά. με απεικονίσεις ρεαλιστικές, εμπνευσμένες από την ιστορία και την ελληνική μυθολογία, τον άνθρωπο, το περιβάλλον, αλλά και δημιουργίες μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης με συμβολισμούς, αναφορές σε αξίες, μορφές και ιστορίες της πραγματικότητας ή της φαντασίας, έδωσαν τη δυνατότητα στον επισκέπτη της έκθεσης να δει το όραμά τους για τη ζωή μέσα από την τέχνη, σε έναν χώρο μοναδικής αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής αξίας για τη χώρα μας, όπως είναι το Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών (Παλαιό Πανεπιστήμιο).
Συμμετείχαν (αλφαβητικά) οι καλλιτέχνες:
Βλαχώνη Τζένη (Ελλάδα) * Γαβριλάκης Φώτιος (Ελλάδα) * Γιατράκη Ρένα (Ελλάδα)
Διακοβασίλη Δέσποινα (Ελλάδα) * Διακοβασίλη Νίνα (Ελλάδα) * Ζορμπά Δήμητρα (Ελλάδα)
Ηλιάδη Μάρη (Ελλάδα) * Ιωαννίδου - Τερζάκη Ελένη (Ελλάδα) * Καρακατσάνης Δημήτρης (Ελλάδα) Καρατάσου Ευαγγελία (Ελλάδα) * Καρατζά Αθανασία (Ελλάδα) * Καρατσούνη Αικατερίνη (Ελλάδα) Καστέλλη Χαρίκλεια (Ελλάδα) * Κιτσέλη Ελένη (Ελλάδα) * Κομνηνάκη Αργυρώ (Ελλάδα) * Κοντοπούλου Μαίρη (Ελλάδα) * Κουτσοχέρα Λέτα (Ελλάδα) * Μάλλης Πέτρος (Ελλάδα)* Μαντζούκα Αντωνία (Ελλάδα) * Μιχτοπούλου Βασιλική (Ελλάδα) * Μπραουδάκη Ειρήνη (Ελλάδα) Ναλμπάντη Ελένη (Ελλάδα) * Παπά Μαρία (Κύπρος) * Παπά Στέλλα (Κύπρος) * Πασσαλίδου - Πραβήτα Ανδρονίκη (Ελλάδα) * Σταμούλης Ιωάννης (Ελλάδα)
Τσίλης Τιμολέων (Ελλάδα) * Τσισμαλίδου Τζωρτζίνα (Ελλάδα) * Φαρμάκη Κωνσταντίνα (Αυστρία) Φουντουλάκη Σοφία (Ελλάδα) * Χρυσάιδος Χρήστος (Ελλάδα).
Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν με ιδιαίτερη λαμπρότητα, το Σάββατο 2 Νοεμβρίου στις 19:00, σε έναν κατάμεστο από επισκέπτες εκθεσιακό χώρο και σε ένα ιδιαίτερα ζεστό, οικείο και φιλικό κλίμα, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο είχε η τέχνη. Τη βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες, εκλεκτοί καλεσμένοι από τον χώρο της δημοσιογραφίας, των γραμμάτων και των τεχνών και μέλη και φίλοι του Ομίλου.
Η Πρόεδρος του Ομίλου Νίνα Διακοβασίλη, ανοίγοντας την έκθεση καλωσόρισε το κοινό λέγοντας μεταξύ άλλων: «Είναι τιμή και χαρά μας η παρουσία σας σήμερα εδώ, για να μοιραστούμε αυτή την εμπειρία και την αγάπη μας για την τέχνη. Στην εποχή που ζούμε, όπου η τεχνολογία και οι ταχύτητες των αλλαγών συχνά μας απομακρύνουν από τον εαυτό μας και από την ουσία των πραγμάτων, η ζωγραφική παραμένει ένα ισχυρό μέσο που μας επαναφέρει στην ανθρώπινη διάσταση. Μέσα από αυτή την έκθεση έχουμε τη χαρά να παρουσιάσουμε έργα που φέρνουν στο προσκήνιο τη δύναμη της δημιουργίας και της έκφρασης, μέσα από τον χρωστήρα, την υφή και τη γραμμή. Καλλιτέχνες με διαφορετικές προσεγγίσεις και αισθητική αντίληψη, έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους σε έναν κοινό χώρο, προσφέροντάς μας την ευκαιρία να ανακαλύψουμε το εύρος και τον πλούτο της σύγχρονης τέχνης. Έτσι μας προσκαλούν να ταξιδέψουμε σε νέες διαστάσεις και να εξερευνήσουμε τις ανθρώπινες σκέψεις και συναισθήματα». Κλείνοντας, ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες δημιουργούς για την εμπιστοσύνη με την οποία αγκάλιασαν την έκθεση και τους απένειμε τους αναμνηστικούς επαίνους συμμετοχής συγχαίροντάς τους για το έργο τους, που αποτέλεσε την «ψυχή» της όλης διοργάνωσης.
Την εδήλωση συνόδευσε με το πιάνο του ο καθηγητής μουσικής, πιανίστας Μιχάλης Παπαγεωργίου χαρίζοντας στο κοινό, ένα υπέροχο πρόγραμμα με αγαπημένες μελωδίες της ελληνικής και παγκόσμιας μουσικής, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.
Η βραδιά των εγκαινίων έκλεισε με μπουφέ στον υπέροχο κήπο του Μουσείου και πολλές, αναμνηστικές φωτογραφίες ανάμεσα στα μοναδικά εκθέματα.
Ηλεκτρονικός, εικαστικός κατάλογος έργων
Φωτογραφία : Δημήτριος Καρβουντζής
Video: Σταυρούλα Αμβράζη