Με μεγάλη επιτυχία και με ιδιαίτερα υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Μαΐου 2023 η εκδήλωση απονομής βραβείων του 8ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Μουσικής 2023, για νέες – νέους μουσικούς 12 – 30 ετών, του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Δήμου Καλλιθέας στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης.


 

 

 

«Μουσικά βραβεία 2023»

8ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Μουσικής,

του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος.

Σάββατο, 18 Μαϊου 2024, Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας.

 

Με μεγάλη επιτυχία και με ιδιαίτερα υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Μαΐου 2023 η εκδήλωση απονομής βραβείων του 8ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Μουσικής 2023, για νέες – νέους μουσικούς 12 – 30 ετών, του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Δήμου Καλλιθέας στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης.

 

 

Ο 8ος διαγωνισμός μουσικής πραγματοποιήθηκε από τον Όμιλο τον Δεκέμβριο του 2023 με την υποστήριξη του Ωδείου Φίλιππος Νάκας και αφορούσε τις κατηγορίες: Έγχορδα (Βιολί, Βιόλα, Βιολοντσέλο, Κοντραμπάσο), Πνευστά (Φλάουτο, 'Ομποε, Κλαρινέτο, Σαξόφωνο κλασικό, Φαγκότο, Τρομπέτα, Τρομπόνι, Κόρνο, Τούμπα), Κιθάρες, Πιάνο, Μονωδία και Παραδοσιακή Μουσική.

 

Σκοπός του Ομίλου με τη διενέργεια των μουσικών διαγωνισμών, οι οποίοι τα τελευταία τρία χρόνια αποτελούν κορυφαίο θεσμό ανάμεσα στις πολιτιστικές του δράσεις και με την επιμέλεια της διοργάνωσης από τη Μάνια Βλαχογιάννη – σοπράνο crossover και διπλωματούχο μουσικό και τον Κώστα Νούσια – καθηγητή μουσικής, είναι η προώθηση της καλλιτεχνικής άμιλλας και η ηθική ανταμοιβή των νέων παιδιών, που με τη μελέτη παρουσιάζουν και αξιοποιούν το ταλέντο τους στη μουσική.

 

 

Τις επιτροπές των διαγωνισμών πλαισίωσαν κορυφαίοι σολίστες και εξάρχοντες των μεγάλων ελληνικών ορχηστρών, διακεκριμένοι λυρικοί τραγουδιστές, έμπειροι μουσικοί παιδαγωγοί, που στάθηκαν με εκτίμηση και αγάπη στους διαγωνιζόμενους, συγχαίροντας την προσπάθεια, το καλλιτεχνικό επίπεδο και το ήθος τους. Πρόεδρος δε του 8ου Πανελλήνιου Μουσικού Διαγωνισμού 2023 διετέλεσε ο πολυβραβευμένος, διακεκριμένος μαέστρος, Διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Αθηναίων και συνθέτης Ελευθέριος Καλκάνης.

 

   

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την εισαγωγική ομιλία της προέδρου του Ομίλου Νίνας Διακοβασίλη, η οποία τόνισε μεταξύ άλλων τη σπουδαιότητα και τον εκπαιδευτικό ρόλο της μουσικής καλλιέργειας των νέων παιδιών για όλη τη μετέπειτα ζωή τους, καθώς επίσης και την αναγκαιότητα τέτοιων εκδηλώσεων που αναβαθμίζουν το πνευματικό και ψυχικό έρισμα των νέων, δίνοντάς τους την ευκαιρία να αναδείξουν το μουσικό τους έργο. Η πρόεδρος έκλεισε την ομιλία της τονίζοντας: «Στους βραβευθέντες, συγχαρητήρια! Η αναγνώριση αυτή είναι σίγουρα αποτέλεσμα της σκληρής μελέτης και της αφοσίωσής σας στη μουσική τέχνη. Ελπίζω πως αυτή η διάκριση, θα σας ενθαρρύνει για να συνεχίσετε να εξελίσσεστε και να μοιράζεστε το ταλέντο σας με τον κόσμο. Όμως όλοι οι συμμετέχοντες, είτε διακριθήκατε είτε όχι, να θυμάστε πως η μουσική είναι ένα ταξίδι γεμάτο ανακαλύψεις και προκλήσεις. Κρατείστε τη φλόγα της δημιουργικότητας ζωντανή και συνεχίστε να εμπνέετε με τη μουσική σας».

 

   

 

 

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο κ. Γιώργος Γερολυμάτος, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Εκδηλώσεων του Δήμου Καλλιθέας, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στον Όμιλο τονίζοντας τη σημασία της όλης διοργάνωσης, την οποία από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε ο Δήμος, καθώς και τον εκπαιδευτικό και πολιτιστικό ρόλο του διαγωνισμού μουσικής, συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες – διακριθέντες και μη – για την αγάπη και το πάθος με το οποίο υπηρετούν τη μουσική.

 

  

 

Στον χαιρετισμό της η έχουσα την επιμέλεια των διαγωνισμών Μάνια Βλαχογιάννη – σοπράνο crossover, διπλωματούχος μουσικός και Γενική Γραμματέας του Ομίλου, ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο του Διαγωνισμού και τους 28 κριτές που στελέχωσαν τις επιμέρους επιτροπές για την αμέριστη προσφορά τους, αναφέρθηκε επεξηγηματικά στη διαδικασία του διαγωνισμού και στο πρόγραμμα της συναυλίας των βραβευθέντων και ευχήθηκε στους διακριθέντες να κρατήσουν άσβεστη τη δίψα τους για τη μουσική και να ακολουθήσουν με πάθος και τόλμη το ταλέντο τους σε καλλιτεχνικές διαδρομές γεμάτες ξεχωριστές μουσικές εμπειρίες και μεγάλες επιτυχίες.

 

 

Ακολούθησε η συναυλία των διακριθέντων με το 1ο Βραβείο και το Ειδικό Βραβείο Μουσικής του Ομίλου, όπου οι ταλαντούχοι νέοι μουσικοί με τη δεξιοτεχνία και τις ερμηνείες τους σε έργα μεγάλων συνθετών του κλασικού ρεπερτορίου αλλά και στην Παραδοσιακή Μουσική συνάρπασαν το ακροατήριο, κερδίζοντας θερμότατο χειροκρότημα. Τους διακριθέντες συνόδευσαν στο πιάνο οι (αλφαβητικά): Ελένη Νικολαΐδη και Σπύρος Σουλαδάκης.

 

 

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

 

ενώ στο β’ μέρος ακολούθησε η απονομή των βραβείων και επαίνων στους διακριθέντες των διαγωνισμών.

   

  

  

  

  

  

  

  

  

 

Τη βραδιά παρουσίασαν και συντόνισαν η υπεύθυνη των Δημοσίων Σχέσεων του Ομίλου,

δημοσιογράφος και θεατρολόγος Βίκυ Τσιανίκα και η Μάνια Βλαχογιάννη.

 

 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε μέσα σε ένα κλίμα χαράς και συγκίνησης με τις καθιερωμένες αναμνηστικές φωτογραφίες

   

  

  

 

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε δημόσια από αυτή τη στήλη, τους εξαιρετικούς καλλιτέχνες μουσικούς – μέλη των κριτικών επιτροπών, για την αγκαλιά αγάπης και αντικειμενικότητας που προσέφεραν στους διαγωνιζόμενους, έχοντας και μια συμβουλή εμπειρίας για κάθε έναν ξεχωριστά, καθώς και για την αμέριστη υποστήριξή τους στο έργο του Ομίλου.

 

Ο Όμιλος για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος συγχαίρει όλους τους συμμετέχοντες για την προσπάθειά τους, την επίπονη και καθημερινή μελέτη και άσκηση, καθώς και την αγάπη με την οποία υπηρετούν το όνειρό τους.

 

Photo gallery