Κατάμεστη ήταν η φιλόξενη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Νέας Πεντέλης το απόγευμα της Κυριακής 2 Απριλίου 2023, όπου πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα που διοργάνωσε ο Όμιλος για την UNESCO Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, με θέμα «Η υπάρξή μας μπροστά στο θάνατο: ψυχολογική και πνευματική ματιά», με ομιλητές τον π. Βασίλειο Θερμό, Καθηγητή Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών, Πρωτοπρεσβύτερο και Ψυχίατρο παιδιών και εφήβων και τον Παναγιώτη Αριστοτελίδη, Ψυχίατρο ενηλίκων Β' Πανεπιστημιακής Κλινικής ΠΓΝ "Αττικόν".


 

 

Κατάμεστη ήταν η φιλόξενη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Νέας Πεντέλης το απόγευμα της Κυριακής 2 Απριλίου 2023, όπου πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα που διοργάνωσε ο Όμιλος για την UNESCO Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, με θέμα «Η υπάρξή μας μπροστά στο θάνατο: ψυχολογική και πνευματική ματιά», με ομιλητές τον π. Βασίλειο Θερμό, Καθηγητή Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών, Πρωτοπρεσβύτερο και Ψυχίατρο παιδιών και εφήβων και τον Παναγιώτη Αριστοτελίδη, Ψυχίατρο ενηλίκων Β' Πανεπιστημιακής Κλινικής ΠΓΝ "Αττικόν", εκπαιδευόμενο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχανάλυσης και Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας.

 

 

Ο πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Σαββάκης, προϊστάμενος του Ναού,

καλωσόρισε όλους τους προσκεκλημένους, ομιλητές, διοργανωτές και κοινό.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε παρουσία του εκπροσώπου

του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου,

Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβύτερου π. Νικολάου Σιάτου.

 

Κατά τον χαιρετισμό της, η Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος Νίνα Διακοβασίλη, αφού ευχαρίστησε τον Πατέρα Ιωάννη για την φιλοξενία του στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής, αναφέρθηκε στην εκδήλωση, λέγοντας, ότι ο σκοπός του Ομίλου είναι η προάσπιση του Πολιτισμού σε κάθε του μορφή, με σκοπό να αφυπνίζει συνειδήσεις και να μεταλαμπαδεύει στο κοινωνικό σύνολο τα ιδανικά και τις οικουμενικές διαχρονικές ανθρώπινες αξίες.

Οι καταξιωμένοι εισηγητές,  ανέπτυξαν τον προβληματισμό για το γεγονός του θανάτου, ο οποίος είναι διαρκής στη ζωή μας. Συγκεκριμένα, ο κ. Παναγιώτης Αριστοτελίδης έκανε μια αναδρομή σε απόψεις ψυχαναλυτών που εχουν ασχοληθει με καταληκτικούς ασθενείς (Michel de M' Uzan, E.K.Ross, K.Eissler κ.ά.) και στην έννοια του άγχους θανάτου, διερευνώντας τις ποικίλες εκφάνσεις του εντός της θεραπευτικής σχέσης. Παράλληλα, μίλησε για τον ψυχικό θάνατο (psychic deadness) ως απόρροια ψυχικού τραύματος, επιχειρώντας μια σύνθεση ψυχολογικης και υπαρξιακής οπτικής καθ’ όλη την διάρκεια της ομιλίας του. Ανέδειξε την λεπτή ισορροπία του να μην απεμπολείται η τραγικότητα, αλλά και να μην καταπίνει την αγάπη ο φόβος. Ακολούθως, ο π. Βασίλειος Θερμός ανέδειξε τη διαφορά του Χριστιανισμού από τις άλλες θρησκείες, αφού ο Χριστιανικός Θεός γίνεται άνθρωπος, δοκιμάζει την αγωνία του θανάτου, και τελικά πεθαίνει όπως εμείς. Με την Ανάστασή Του μάς χαρίζει και την δική μας ανάσταση. Έτσι η απάντηση στην αγωνία του θανάτου γίνεται βιωματική και όχι διανοητική.

 

 

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους: η Δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά, η οποία απηύθυνε χαιρετισμό, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Ι. Κεχρής, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, ο Αντιδήμαρχος Κηφισιάς Γεώργιος Παπαδόπουλος, η κ. Φωτεινή Βρύνα, Υπεύθυνη Ισότητας των  Φύλων ΕΝΠΕ, Σύμβουλος του Περιφερειάρχη Αττικής σε θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Υποψήφια Βουλευτής  στο Βόρειο Τομέα Αττικής, η κ. Άρια Αγάτσα, αθλητικογράφος και Υποψήφια Βουλευτής στο Βόρειο Τομέα Αττικής, η Αντιδήμαρχος Νέας Πεντέλης και  Πολιτισμού Φωτεινή Μαρκαντώνη, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας Γ. Μητροπούλου, η Αντιδήμαρχος Δ/νσης Περιβάλλοντος και Τεχνικών Υπηρεσιών Άντα Μπούσουλα, ο κ. Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Δημοτικής Συμμαχίας, ο κ. Άγγελος Παλαιοδήμος, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Πεντέλη 2020, ο κ. Παναγιώτης Μούστρης, Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πεντέλης & Πρόεδρος του Συλλόγου Πελοποννησίων Μελισσίων-Πεντέλης, ο κ. Ιωάννης  Ζώης, Δημοτικός Σύμβουλος Πεντέλης, η κ. Άρτεμις Αργύρη, Ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος & Πρόεδρος του Συλλόγου της ενορίας «Η Αγία Παρασκευή», η κ. Αγνή Ζώη, Τοπική Σύμβουλος Μελισσίων, ο κ. Ιωάννης Μπουλούκος, Τοπικός Σύμβουλος Νέας Πεντέλης, και ο κ. Χάρης Νικολέτος, Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Πεντέλης.


 

 

 

 

 

Η  κατά γενική ομολογία επιτυχής οργάνωση της ημερίδας,

καθώς και ο συντονισμός της έγινε από την κ. Ελένη Γκρέτσα,

Διοικ. Διευθύντρια Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, Δημοτική Σύμβουλος Πεντέλης

& μέλος του Ομίλου UNESCO Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος.

 

 

 

 

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης πλαισιώθηκε από την κιθαρωδό Χαριτίνη Πανοπούλου,

η οποία ταξίδεψε τους παρισταμένους σε μία μουσική διαδρομή με αγαπημένες μελωδίες.