Με μεγάλη επιτυχία και με ιδιαίτερα υψηλό, καλλιτεχνικό επίπεδο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Απριλίου η εκδήλωση απονομής βραβείων του 5ου και 6ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Μουσικής 2020 και 2021, για νέες – νέους μουσικούς 12 – 30 ετών, του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος. Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο εξαιρετικής αισθητικής Θέατρο PIERCE του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος στην Αγία Παρασκευή.


 

 

«Μουσικά βραβεία 2020 – 2021»

 

Με μεγάλη επιτυχία και με ιδιαίτερα υψηλό, καλλιτεχνικό επίπεδο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Απριλίου η εκδήλωση απονομής βραβείων του 5ου και 6ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Μουσικής 2020 και 2021, για νέες – νέους μουσικούς 12 – 30 ετών, του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος. Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο εξαιρετικής αισθητικής Θέατρο PIERCE του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος στην Αγία Παρασκευή.

 

 

  

 

Οι δύο διαγωνισμοί μουσικής πραγματοποιήθηκαν από τον Όμιλο τον Οκτώβριο του 2020 και τον Νοέμβριο του 2021 αντίστοιχα, σύμφωνα με τους ισχύοντες υγειονομικούς περιορισμούς και με την υποστήριξη του Ωδείου Φίλιππος Νάκας, παρά τις αντιξοότητες και τους περιορισμούς που έφερε στη ζωή μας η πανδημία. Αφορούσαν δε τις κατηγορίες: Έγχορδα (Βιολί, Βιόλα, Βιολοντσέλο, Κοντραμπάσο), Πνευστά (Φλάουτο, 'Ομποε, Κλαρινέτο, Σαξόφωνο κλασικό, Φαγκότο, Τρομπέτα, Τρομπόνι, Κόρνο, Τούμπα), Κιθάρες, Πιάνο, Μονωδία, Παραδοσιακό τραγούδι και Παραδοσιακή μουσική.

 

 

Σκοπός του Ομίλου με τη διενέργεια των μουσικών διαγωνισμών, οι οποίοι τα τελευταία δύο χρόνια αποτελούν κορυφαίο θεσμό ανάμεσα στις πολιτιστικές του δράσεις και με την επιμέλεια της διοργάνωσης από τη Μάνια Βλαχογιάννη – σοπράνο crossover, μουσικό και τον Κώστα Νούσια – καθηγητή μουσικής, είναι η προώθηση της καλλιτεχνικής άμιλλας και η ηθική ανταμοιβή των νέων παιδιών, που με τη μελέτη παρουσιάζουν και αξιοποιούν το ταλέντο τους στη μουσική.

 

Τις επιτροπές των διαγωνισμών πλαισίωσαν κορυφαίοι σολίστες και εξάρχοντες των μεγάλων ελληνικών ορχηστρών, διακεκριμένοι λυρικοί τραγουδιστές, έμπειροι μουσικοί παιδαγωγοί, που στάθηκαν με εκτίμηση και αγάπη στους διαγωνιζόμενους, συγχαίροντας την προσπάθεια, το καλλιτεχνικό επίπεδο και το ήθος τους. Πρόεδρος δε του 5ου Πανελλήνιου Μουσικού Διαγωνισμού 2020 διετέλεσε ο πολυβραβευμένος συνθέτης και μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ Δημήτρης Παπαδημητρίου και του 6ου Πανελλήνιου Μουσικού Διαγωνισμού 2021, ο διακεκριμένος μαέστρος, Διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Αθηναίων και συνθέτης Ελευθέριος Καλκάνης.

 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την εισαγωγική ομιλία της προέδρου του Ομίλου Νίνας Διακοβασίλη, στην οποία τόνισε μεταξύ άλλων την αναγκαιότητα τέτοιων εκδηλώσεων που αναβαθμίζουν το πνευματικό και ψυχικό έρισμα των νέων, δίνοντάς τους την ευκαιρία να αναδείξουν το μουσικό τους έργο, καθώς και την αγάπη με την οποία υπηρετούν το όνειρό τους.

 

Ακολούθως την εκδήλωση χαιρέτησαν: εκ μέρους του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος ο Executive Director Μιχάλης Ορόντης, ο Δημάρχος Αγίας Παρασκευής Βασίλης Ζορμπάς και η έχουσα την επιμέλεια των διαγωνισμών Μάνια Βλαχογιάννη – σοπράνο crossover, μουσικός και μέλος του Δ.Σ. του Ομίλου.

 

 

Στο α’ μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε η συναυλία των διακριθέντων με το 1ο Βραβείο των δύο διαγωνισμών, όπου οι βραβευθέντες με τις ερμηνείες τους μας οδήγησαν σε μια διαδρομή, γεμάτη από έργα μεγάλων συνθετών του κλασικού ρεπερτορίου και ελληνικής, παραδοσιακής μουσικής, που συνεπήρε όλους τους παρευρισκόμενους σ’ ένα μαγικό ταξίδι στη «χώρα» της μουσικής,

  

  

  

 

 

ενώ στο β’ μέρος ακολούθησε η απονομή των βραβείων και επαίνων στους διακριθέντες των διαγωνισμών.

  

  

  

  

 

  

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους αποδίδοντας βραβεία, ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Βασίλης Ζορμπάς, η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών Λουκία Κεφαλογιάννη, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών Βασίλης Γιαννακόπουλος, ο Μιλτιάδης Κύρκος - Γενικός Γραμματέας Δήμου Αγίας Παρασκευής, ο Ιωάννης  Αργυρός - Αντιδήμαρχος Εξυπηρέτησης του Πολίτη Αγίας Παρασκευής, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Βασίλης Σάρκουλας, ο Πρόεδρος Πολιτιστικού & Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Αγίας Παρασκευής Σπύρος Παπασπύρος, ο Πρόεδρος παιδικών σταθμών Δήμου Αγίας Παρασκευής Νίκος Παναγόπουλος, η Αντιπρόεδρος Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αγίας Παρασκευής Έφη Βρατσίδα, η Άννα Τσιγκούλη - Διευθύντρια Μουσικού Σχολείου Ιλίου, οι Διευθυντές χορωδιών Χρήστος Κουτσονίκας και Πρόδρομος Δασιγένης, ο Πρόεδρος του 6ου διαγωνισμού, συνθέτης και διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Αθηναίων Ελευθέριος Καλκάνης, τα μέλη των κριτικών: Μιρέλα Ρούτση, Στέλλα Τσάνη, Ζήσιμος Σουλκούκης, Γιάννης Γεωργιάδης, Λητώ Θώμου, Κωνσταντίνος Δεστούνης, Μιχάλης Παπαγεωργίου, Δήμητρα Μαντζουράτου, Μιχάλης Σουρβίνος, Μίνα Πολυχρόνου, Ζαφειρώ Χατζηφωτίου, καθώς και πολλοί ακόμα μουσικοί παιδαγωγοί.

 

Τη βραδιά παρουσίασε και συντόνισε εξαιρετικά, η Β’ Αντιπρόεδρος του Ομίλου,

δημοσιογράφος και μουσικός Φώφη Κονδύλη.

 

 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε μέσα σε ένα κλίμα χαράς και συγκίνησης με τις καθιερωμένες αναμνηστικές φωτογραφίες

 

 

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε δημόσια από αυτή τη στήλη, τους εξαιρετικούς καλλιτέχνες μουσικούς – μέλη των κριτικών επιτροπών, για την αγκαλιά αγάπης και αντικειμενικότητας που πρόσφεραν στους διαγωνιζόμενους, έχοντας και μια συμβουλή εμπειρίας για κάθε έναν ξεχωριστά, καθώς και για την αμέριστη υποστήριξή τους στο έργο του Ομίλου.

 

Ο Όμιλος για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος συγχαίρει όλους τους συμμετέχοντες στους δύο διαγωνισμούς για την προσπάθειά τους, την επίπονη και καθημερινή μελέτη και άσκηση, καθώς και την αγάπη με την οποία υπηρετούν το όνειρό τους. Ευχή μας, οι διαγωνισμοί αυτοί να είναι η αφετηρία τους για μια λαμπρή πορείας στη μουσική.

 

 

 

Φωτογραφία:

Δημήτρης Καρβουντζής

Videos:

Σταυρούλα Αμβράζη

 

 

Video Link 1

 

Video Link 2