Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα «Ρήγας Φεραίος» του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών πραγματοποιήθηκε η μουσικοποιητική βραδιά «Με τη γραφίδα των ποιητών»,  τη Δευτέρα 13 Μαϊου 2019, που οργανώθηκε από τον Όμιλο για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, σε συνεργασία με τις Λέσχες Πολιτισμού Δήμου Λάρισας, τον Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας και το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών Ν. Λάρισας.


 

 

«Με τη γραφίδα των ποιητών»

«ταξιδέψαμε»

τη Δευτέρα 13 Μαϊου 2019,

στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών...

 

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα «Ρήγας Φεραίος» του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών πραγματοποιήθηκε η μουσικοποιητική βραδιά «Με τη γραφίδα των ποιητών», που οργανώθηκε από τον Όμιλο για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, σε συνεργασία με τις Λέσχες Πολιτισμού Δήμου Λάρισας, τον Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας και το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών Ν. Λάρισας.

 

 

Στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος Νίνα Διακοβασίλη, μίλησε για την αγάπη και την πηγαία διάθεση των συμμετεχόντων και του κοινού για τη γραφή και τον πολιτισμό, τονίζοντας

«Η ποίηση, αγαπημένοι μου φίλοι,

δημιουργεί έναν μαγικό χώρο όπου το ασύλληπτο

γίνεται οικείο και το αδύνατο πραγματικό.

Έχω καταλάβει ότι οι ποιητές είναι άνθρωποι

που έχουν διατηρήσει τα μάτια και την ψυχή τους παιδικά.

Γιατί το παιδί δεν φοβάται

να φανταστεί…να ονειρευτεί …να πειραματιστεί.

Η ποίηση είναι μια διαρκής αναζήτηση συλλαβών

για να γκρεμιστούν τα φράγματα του άγνωστου

και του ανεξερεύνητου, είναι το κείμενο διαίσθησης

που μας διηγείται πώς  δημιουργείται το ουράνιο τόξο

στη ζωή μας και γιατί χάνεται…».

 

 

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Γιουρούκης Αργύρης, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Εκπαιδευτικών, Ν. Λάρισας, ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στα 30 και πλέον χρόνια παρουσίας του Συλλόγου στον πολιτισμό της Θεσσαλίας, δίνοντας τα τελευταία χρόνια έμφαση στην προώθηση του βιβλίου και της λογοτεχνίας και ευχαρίστησε τον Όμιλο για τη φιλοξενία και τη συνεργασία, με σκοπό την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης.

 

 

Ακολούθως η εικαστικός – συγγραφέας Άννυ Γιαβασιάν, πολιτιστική εκπρόσωπος του Ομίλου για την UNESCO Τ.Λ.Ε.Ε. στη Λάρισα και μέλος του Συνδέσμου Γραμμάτων & Τεχνών Θεσσαλίας, ως η εμπνευστής της δράσης που ξεκίνησε πέρυσι από την όμορφη πόλη του Θεσσαλικού κάμπου, μίλησε για τη σημασία αυτής της ποιητικής συνάντησης αναγνωρισμένων Θεσσαλών και Αθηναίων ποιητών και διάβασε τον χαιρετισμό του Ντίνου Κόκκινου, Προέδρου του Συνδέσμου Γραμμάτων & Τεχνών Θεσσαλίας, ο οποίος για λόγους υγείας δεν κατάφερε να παραστεί.

 

Ποιήματα που μιλούσαν για τον έρωτα, την αγάπη, την αλληλεγγύη, τη ζωή και τον θάνατο, τη μοναξιά και την ελπίδα, απήγγειλαν οι ποιητές: ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΩ, ΑΡΑΠΚΟΥΛΕ ΜΑΡΙΑ, ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ ΑΓΑΘΗ, ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ ΜΑΝΙΑ, ΓΙΑΒΑΣΙΑΝ ΑΝΝΥ, ΓΙΟΥΡΟΥΚΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ, ΚΑΓΚΑΡΑΚΗ ΚΑΙΤΗ, ΚΑΚΑΔΙΑΡΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΚΩΣΤΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, ΜΑΣΤΟΡΟΔΗΜΟΥ ΧΡΥΣΑ, ΜΕΓΑΛΟΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΟΦΙΑ, ΝΑΣΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΝΟΣ, ΤΣΙΩΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ και ΦΙΛΙΠΠΑΙΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, σε ένα τρυφερό και αισθαντικό «πάντρεμα» με αγαπημένες μελωδίες της διεθνούς και ελληνικής, μουσικής σκηνής που παρουσίασε ο καθηγητής μουσικής – πιανίστας Μιχάλης Παπαγεωργίου.

 

Στη συνέχεια έγινε η απονομή επαίνων και ενθυμίων στους λογοτέχνες,

που με τη συμμετοχή τους αποτέλεσαν την «ψυχή» της εκδήλωσης

και η βραδιά έκλεισε με πολλές αναμνηστικές φωτογραφίες.

 

  

  

  

  

  

  

  

 

Τον συντονισμό και την παρουσίαση του προγράμματος

είχε η θεατρική συγγραφέας – ηθοποιός,

Κατερίνα Χατζημαρκάκη.

 

 

Ευγενικός χορηγός εκτυπώσεων:

Digramma digital stores, printing game systems - digital solutions

 

Χορηγοί επικοινωνίας:

Art Profiles.net - Atticanews.gr - Alchemy Wed Radio  – Afieromata.gr – Aylogyrosnews –  Apostaktirio.gr - Βορεινή – ΘΕΑΘΗΝΑΙ - Fresh Art 24.gr - iArt – Gefira.gr – In Town Post.com - The Look.gr – Greek News Link – Ologramma – Page News.gr – Thes Culture? - Writers Gang – Nea-avlaia

 

Φωτογραφία: Δημήτριος Καρβουντζής

Video: Σταυρούλα Αμβράζη

 

Facebook Event