Ο Όμιλος για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, στα πλαίσια των μεγάλων πολιτιστικών του δράσεων, διοργάνωσε για το έτος 2018 την 1η Διεθνή έκθεση εικαστικών τεχνών, με τίτλο «Mare Magnum – η Μεσόγειος μέσα από την τέχνη», από 8 ως 12 Οκτωβρίου, στην αίθουσα «Τερψιχόρη» της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων Αθηνών (ΛΑΕΔ). Η συνεχής και σταθερή ποιοτική παρουσία στον χώρο του πολιτισμού του Ομίλου μας και η ανάγκη της ανθρώπινης φύσης για κοινωνική επαφή και επικοινωνία, έγινε η γενεσιουργός αιτία να εκκολαφτεί η σκέψη της διοργάνωσης της σημαντικής αυτής εικαστικής έκθεσης για το 2018, αρκετό διάστημα πριν.


 

 

«Mare Magnum – η Μεσόγειος μέσα από την τέχνη»,

ένας νέος, εικαστικός κύκλος

του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος

 

Ο Όμιλος για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, στα πλαίσια των μεγάλων πολιτιστικών του δράσεων, διοργάνωσε για το έτος 2018 την 1η Διεθνή έκθεση εικαστικών τεχνών, με τίτλο «Mare Magnum – η Μεσόγειος μέσα από την τέχνη», από 8 ως 12 Οκτωβρίου, στην αίθουσα «Τερψιχόρη» της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων Αθηνών (ΛΑΕΔ). Η συνεχής και σταθερή ποιοτική παρουσία στον χώρο του πολιτισμού του Ομίλου μας και η ανάγκη της ανθρώπινης φύσης για κοινωνική επαφή και επικοινωνία, έγινε η γενεσιουργός αιτία να εκκολαφτεί η σκέψη της διοργάνωσης της σημαντικής αυτής εικαστικής έκθεσης για το 2018, αρκετό διάστημα πριν.

 

  

 

Σκοπός της έκθεσης ήταν, μέσα από τις εικαστικές τέχνες, να αναδειχθεί ο ρόλος της Μεσογείου και των πολιτισμών που αναπτύχθηκαν γύρω της, ως αφετηρία και συνέχεια για τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό, καθώς και η σημαντικότητα της τέχνης για την ανθρώπινη ύπαρξη, σε πνεύμα αγάπης και αδελφοσύνης των λαών και των εθνών της Ευρώπης.

Υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Τουρισμού και με την ευγενική συμμετοχή και υποστήριξη της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Ρουμανίας στην Ελλάδα, της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Κροατίας στην Ελλάδα και της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του 5ημέρου, συνετελέσθη ένα άρτιο εικαστικό γεγονός, που μάγεψε κάθε επισκέπτη της έκθεσης.

 

Στο ιδιαίτερα καλαίσθητο και ιστορικό κτίριο της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, που φιλοξένησε την έκθεση, παρουσιάστηκαν συνολικά 61 έργα από 45 σύγχρονους, δόκιμους και αναγνωρισμένους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Τοπιογραφίες, θαλασσογραφίες, ψηφιδωτά, έργα εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία και ιστορία, γλυπτά, κεραμικά, φωτογραφίες κλπ, έργα στο σύνολό τους μοναδικά, μέσα από τα οποία τιμήθηκε η «Μεγάλη Θάλασσα», η θάλασσά μας, το κοινό, υδάτινο «σπίτι μας», ως η «περικαλλέα λίμνη» της Ευρώπης.

Οι συμμετέχοντες δημιουργοί ενώνοντας τις καλλιτεχνικές τους «ανησυχίες», σε μια συναρπαστική διαδρομή τέχνης και πολιτισμού, μας «αποκάλυψαν» μέσα από τα έργα τους το μεγαλείο των εικαστικών τεχνών, συγκεντρώνοντας τον θαυμασμό των δεκάδων επισκεπτών, καθώς και των μαθητών του 14ου ΓΕΛ Περιστερίου που επισκέφτηκαν την έκθεση, κατά το 5νθήμερο.

 

Έλαβαν μέρος οι εικαστικοί (αλφαβητικά):

ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΒΛΑΧΟΥ ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ, ΒΛΑΧΩΝΗ ΕΥΓΕΝΙΑ (ΤΖΕΝΗ),

ΓΙΑΒΑΣΙΑΝ ΑΝΝΥ,ΔΕΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΔΙΑΚΟΒΑΣΙΛΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ (ΝΙΝΑ),

ΖΕΡΒΑ ΣΟΦΙΑ, ΖΙΩΓΑ ΛΥΔΙΑ, ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ – ΤΕΡΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ,

ΚΑΛΑΤΖΗ ΜΑΡΙΑ, ΚΑΛΤΣΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ,

ΚΑΡΑΤΑΣΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, ΚΑΡΑΤΖΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑ, ΚΑΡΒΟΥΝΤΖΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ,

CARLIER SYLVIE, ΚΑΣΤΕΛΛΗ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ, ΚΙΤΣΕΛΗ ΕΛΕΝΗ,

ΚΟΜΝΗΝΑΚΗ – ΤΣΙΠΟΥΡΑ ΑΡΓΥΡΩ, ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΑ ΛΕΤΑ, KRASTEV MARTIN,

ΚΡΥΣΤΑΛΛΗ ΕΛΕΝΑ, ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ,

LOUTSIV – PETROVSKA LEONORA, ΜΑΝΙΑΤΗ – ΣΙΤΑ ΕΛΠΙΔΑ,

ΜΑΝΤΖΟΥΚΑ ΑΝΤΩΝΙΑ, ΜΑΡΑΒΕΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, ΜΕΓΑΡΙΩΤΟΥ ΜΑΡΙΑ,

ΜΕΛΑ ΚΕΛΗ, ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ,

MORIĆ ŠITUM TEA, ΜΟΥΖΑΚΙΤΗ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ, ΜΠΑΪΡΛΗ – ΡΑΝΙΟΥ ΓΙΟΥΛΗ,

ΜΠΕΗ ΟΛΥΜΠΙΑ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, PETRE ŞTEFANA,

PITARI – MAIOLETTI ELENI, ΣΑΪΜΟΝ ΜΑΙΡΗ, ΣΟΦΙΑΝΟΣ ΣΠΥΡΟΣ,

ΣΤΙΝΗ ΜΑΡΙΑ, ΤΖΙΤΖΙΡΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, ΤΣΙΤΣΙΠΑ ΘΕΟΔΩΡΑ,

ΤΣΟΛΑΚΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ (ΛΕΝΑ), ΦΑΡΜΑΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ, ΧΑΒΙΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΕΛΛΑ.

 

Τα εγκαίνια της έκθεσης, πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου στις 7 το απόγευμα, στον κατάμεστο από επισκέπτες χώρο της αίθουσας «Τερψιχόρη». Η πρόεδρος του Ομίλου κ. Νίνα Διακοβασίλη παρουσίασε τον σκοπό της όλης διοργάνωσης και κλείνοντας, ευχαρίστησε το Υπουργείο Τουρισμού για την αιγίδα του στη διοργάνωση, όλους τους διπλωματικούς αντιπροσώπους των πρεσβειών για την ευγενική τους υποστήριξη, αλλά και τους καλλιτέχνες, που με ιδιαίτερη χαρά και εμπιστοσύνη στον Όμιλο, συμμετείχαν σε ένα τόσο σημαντικό γεγονός, τονίζοντας ότι: «η τέχνη είναι το ισχυρό αντίδοτο σε όλα τα αρνητικά συναισθήματα που παραλύουν τη ζωή μας και εμποδίζουν την πνευματική μας ανάπτυξη...». 

 

 

 

Τη βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους: η Α.Ε. κ. Aleksandar Sunko, Πρέσβης της Κροατίας στην Ελλάδα μετά του Πληρεξούσιου Υπουργού της πρεσβείας κ. Zvonimir Sviben, η Α.Ε. κ. Valentin Poriazov, Πρέσβης της Βουλγαρίας στην Ελλάδα μετά του Μορφωτικού Ακολούθου – Πρεσβευτή και Δρ. Φιλοσοφίας Panteley Spassov, η κ. Anca Chisalita, Σύμβουλος της Πρεσβείας της Ρουμανίας στην Ελλάδα μετά της κ. Σταυρούλας Αναστασίου, ο κ. Ιωάννης Ανδρέου από το Υπουργείο Πολιτισμού, η κ. Λίλα Λεοντίδου, Π. Κοσμήτωρ της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), ο Δρ. Tonis Breidel Hadjidemetriou, Πρόεδρος και Διευθ. Σπουδών στη Σχολή Σύγχρονων Αφρικανικών Σπουδών του Logos University Int., η κ. Μαρίνα Φράγκου, Διδάκτωρ Ανθρωπογεωγραφίας, ο κ. Steve Adamopoulos,  από ΑΧΕΠΑ – ΕΛΛΑΣ, ο Αρχιμανδρίτης Ευσέβιος (Meandzija Zarko), η κ. Ελένη Γκρέτσα, Διοικητική Υπεύθυνη της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, η γαλλίδα ζωγράφος και λογοτέχνης κ. Marie-Christine Bossis-Dapolas, η λογοτέχνης κ. Άννα Μπιθικώτση και  ο  καθηγητής μουσικής, ερμηνευτής κ. Δωτήρης Δογάνης,  ο συγγραφέας κ. Δημήτρης Βαρβαρήγος με την ποιήτρια κ. Νιόβη Ιωάννου, ο κ. Γιώργος Λιναρίτης, συγγραφέας και ιδιοκτήτης του ArtMagazino, η κ. Όλγα Αχειμάστου, ποιήτρια, η κ. Δαρεία Κορνέα, Αρχιτέκτων – Μηχανικός και ιδρύτρια γραφείου της μελετητικής ομάδας D Architecture@12, ο κ. Στέλιος Μπότσης, Σύμβουλος Τέχνης, ιδιοκτήτης του Οίκου Greek Art Auctions Botsis, ο κ. Κώστας Ευαγγελάτος, εικαστικός, λογοτέχνης και θεωρητικός τέχνης, η κ. Λένα Σερδαρίδου, εικαστικός, ιδρύτρια της Ένωσης Τεχνών Ελλάδος, ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και εκδότης κ. Δημήτρης Ζάχος, μετά της συζύγου του, ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Παπαδόπουλος, μετά της συζύγου του, ο δημοσιογράφος των Lifo και Aixmi.gr κ. Βαγγέλης Λιακόγκονας, οι συμμετέχοντες εικαστικοί δημιουργοί και πλήθος ακόμα εκλεκτών προσκεκλημένων από τον χώρο των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών, μελών και φίλων του Ομίλου.

  

  

 

Ακολούθησε μουσική διαδρομή με αγαπημένες και δημοφιλείς μελωδίες της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, που επιμελήθηκε και παρουσίασε η διεθνούς φήμης συνθέτης και σολίστ του ακορντεόν Ζωή Τηγανούρια με το μουσικό της σχήμα,  αποτελούμενο από τους: Μάνο Κιτσικόπουλο στο πιάνο, Στέφανο Χατζηαναγνώστου στο φλάουτο, Γιάννη Γρηγορίου στο μπάσο, Στέλιο Γενεράλης στα κρουστά, σε σκηνοθεσία Μάνου Αντωνίου και με quest τη σοπράνο Μάνια Βλαχογιάννη, οι οποίοι μάγεψαν το κοινό και καταχειροκροτήθηκαν.

   

     

 

Την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε εξαιρετικά, η Αντιπρόεδρος Β’ του Δ.Σ. του Ομίλου, κα Φώφη Κονδύλη – μουσικοσυνθέτης, ενώ η βραδιά έκλεισε με δεξίωση και πολλές αναμνηστικές φωτογραφίες, ανάμεσα στα μοναδικά εκθέματα.

 

 

 

Η διοργάνωση ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου στις 19:00, με ‘’Όλα της Μουσικής τα Αρώματα…επί σκηνής’’, όπου η τραγουδίστρια, ηθοποιός και ραδιοφωνική παραγωγός της εκπομπής ‘’Στης Μουσικής Τα Αρώματα’’ της ΕΡΤopen, Θέλμα Καραγιάννη και οι συνεργάτες της τραγούδησαν όλα τα αγαπημένα, χωρίς σύνορα και νόρμες! Τραγούδια, ‘’πειραγμένα’’, από διάφορα μέρη του κόσμου αλλά και με έντονο άρωμα Ελλάδας, μας ταξίδεψαν μπρος πίσω στο χρόνο, σε μια υπέροχη μουσική γιορτή!

Συμμετείχαν: Θέλμα Καραγιάννη – τραγούδι, Σταύρος Παργινός – βιολοντσέλο – μαντολίνο, Αρετή Κοκκίνου – κιθάρα.

 

    

 

Ακολούθησε η απονομή των βραβείων και αναμνηστικών στους καλλιτέχνες, που αποτέλεσαν την «ψυχή» της έκθεσης με τη συμμετοχή τους και η βραδιά έκλεισε με κέρασμα και αναμνηστικές φωτογραφίες, ρίχνοντας «αυλαία» στην 1η διοργάνωση της διεθνούς έκθεσης εικαστικών τεχνών «Mare Magnum – η Μεσόγειος μέσα από την τέχνη», σε κλίμα ιδιαίτερης χαράς, συγκίνησης και ικανοποίησης.

 

   

  

  

  

   

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

 

Τη βραδιά της λήξης τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων η Δρ. Αικατερίνη Γλυκού – Φωτεινιά (PhD), ο Δρ. Εθνολογίας Στέφανος Βογαζιανός-Ρόυ με τη σύζυγό του κ. Μαρία Ρετάλη, ζωγράφο – ποιήτρια, η γνωστή ζωγράφος κ. Ζωϊδη Πόπη, ο κ. Πάνου Δημήτριος, συγγραφέας-ποιητής, τ. Γρ. Εν. Ελλ. Λογοτεχνών, η κ. Λένα Σερδαρίδου, εικαστικός, ιδρύτρια της Ένωσης Τεχνών Ελλάδος, ο κ. Βαρβαρήγος Δημήτριος, συγγραφέας – ποιητής, ο κ. Πάρις Κατσίβελος, ηθοποιός – συγγραφέας, με την κ. Μάνια Μακρή, εκδότρια, η θεατρολόγος κ. Βίκυ Τσιανίκα, δημοσιογράφος της ΕΡΤ, η κ. Ηλιαρέζη Σόνια, δημοσιογράφος του e-stage.gr, πολλοί φίλοι της τέχνης, καθώς και αγαπητά μέλη και φίλοι του Ομίλου.

   

Ο Όμιλος για την UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος, ιδιαίτερα ευχαριστεί τους χορηγούς επικοινωνίας, για τη στήριξή τους: Atticanews.gr - Alchemy Radio  – Αφιερώματα – Aylogyrosnews – ΑthensIn - Artistio - Apostaktirio - Βορεινή – Fresh Art - iArt - Gefira - The Look - Writers Gang – CityInews – Nea-avlaia – Ωδή στην τέχνη.

 

 

Επιμέλεια έκθεσης:

Διακοβασίλη Δέσποινα (Νίνα),

Καρακατσάνης Δημήτριος,

Κρυστάλλη Ελένη,

Κιτσέλη Ελένη,

Αρβανιτάκη Αγαθή,

Βλαχογιάννη Μάνια,

Τζίτζιρα Αικατερίνη

 

Φωτογραφία: Καρβουντζής Δημήτρης

 

Video: Σταυρούλα Αμβράζη

 

 

 Facebook Event: Mare Magnum – η Μεσόγειος μέσα από την τέχνη

 

Περισσότερο Φωτογραφικό Υλικό

 

 

Εγκαίνια έκθεσης, κανάλι του Ομίλου στο youtube CLUB ALS UNESCO. 

 

Λήξη έκθεσης, κανάλι του Ομίλου στο youtube CLUB ALS UNESCO.