Ο Όμιλος πραγματοποίησε, με εξαιρετική επιτυχία και για το 2017, τη 2η Διορθόδοξη Έκθεση Αγιογραφίας, από 16 ως 20 Οκτωβρίου, στον υπέροχο χώρο του Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Πλάκα, καθιερώνοντας πλέον έναν νέο θεσμό στις πολιτιστικές του δράσεις.


 

 

 Ο Όμιλος πραγματοποίησε, με εξαιρετική επιτυχία και για το 2017, τη 2η Διορθόδοξη Έκθεση Αγιογραφίας, από 16 ως 20 Οκτωβρίου, στον υπέροχο χώρο του Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Πλάκα, καθιερώνοντας πλέον έναν νέο θεσμό στις πολιτιστικές του δράσεις.

 

Υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την  UNESCO και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και τη συμμετοχή και υποστήριξη της Πρεσβείας της Βουλγαρίας, της Πρεσβείας της Ρουμανίας, του Μορφωτικού Κέντρου της Πρεσβείας της Αιγύπτου στην Αθήνα, του Μορφωτικού Γραφείου της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα «Σπίτι της Κύπρου», του Ρωσικού Πολιτιστικού & Επιστημονικού Κέντρου της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Πρεσβείας της Σερβίας και της Ιεράς Επισκοπής στην Ελλάδα του Κοπτορθόδοξου Πατριαρχείου της Αιγύπτου, συνετελέσθη ένα άρτιο γεγονός, που μάγεψε κάθε επισκέπτη της έκθεσης.

Στον ιδιαίτερο, ιστορικό, εκθεσιακό χώρο του Πρώτου Πανεπιστημίου της Ελλάδας, κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, εκτέθηκαν συνολικά 35 έργα από 22 σύγχρονους, δόκιμους και αναγνωρισμένους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Βυζαντινές αγιογραφίες, ξυλόγλυπτα, ακουαρέλες, ελαιογραφίες, ψηφιδωτά, τοιχογραφίες, έργα στο σύνολό τους μοναδικά, απέδειξαν πως η πίστη με την κατάθεση ψυχής, δημιουργεί αριστουργήματα. Οι συμμετέχοντες εικαστικοί ενώνοντας τις καλλιτεχνικές τους «ανησυχίες», σε μια συναρπαστική διαδρομή τέχνης και πολιτισμού, μας «αποκάλυψαν» μέσα από τα έργα τους το μεγαλείο της αγιογραφικής τέχνης, με την πολυποικιλότητα των σχολών της, από το χθες στο σήμερα και τη διαχρονικότητα της Ορθοδοξίας, αναδεικνύοντας τη συνέχεια και τη σημαντικότητά της για την ανθρώπινη ύπαρξη, σε πνεύμα αγάπης και αδελφοσύνης των λαών και των εθνών, συγκεντρώνοντας τον θαυμασμό όλων των δεκάδων επισκεπτών, τουριστών και Ελλήνων, καθώς και των μαθητών των δύο σχολείων της Αθήνας που επισκέφτηκαν την έκθεση, κατά το 5νθήμερο.


 

Έλαβαν μέρος οι εικαστικοί (αλφαβητικά):

ABDELKHALEK SALAH, ADEL NASSIEF, ANTONOVA NADEZDA, ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΕΥΣΕΒΙΟΣ (Meandzija Zarko), ΔΙΑΚΟΒΑΣΙΛΗ ΝΙΝΑ, ΔΥΡΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ, ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ, ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ - ΤΕΡΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΚΑΡΑΤΖΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑ, ΚΑΣΤΕΛΛΗ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ, ΚΡΥΣΤΑΛΛΗ ΕΛΕΝΑ, ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΜΙΧΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΜΟΣΧΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΜΠΟΥΡΛΑ ΑΝΝΑ, NICULESCU MIRCEA, ΣΙΔΕΡΗ ΜΑΡΙΑ, STOIAN DONEV, STOJANOVIC NENA, TROACA ROXANA, ΤΣΟΛΑΚΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ.

 

Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να θαυμάσουν την ιστορική, ιερά εικόνα «Η Ζωοδόχος Πηγή» (1878), που βρίσκεται στον Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής οδού Ακαδημίας, στην Αθήνα και την οποία με ιδιαίτερη τιμή φιλοξενήσαμε ως «τιμώμενο έκθεμα» στη διοργάνωση.

 Τα εγκαίνια της έκθεσης, πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017 στις 7 το απόγευμα, στον κατάμεστο από επισκέπτες προαύλιο χώρο του Μουσείου και η έκθεση άνοιξε με την τέλεση αγιασμού, προεξάρχοντος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Χριστόδουλου Κλαδίτη, εκπροσώπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος στη συνέχεια μετέφερε στους παρευρισκόμενους τον χαιρετισμό και τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερωνύμου Β’.

    

Τη βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους όλοι οι καλλιτέχνες που έλαβαν μέρος στην έκθεση, η Α.Ε. Πρέσβης της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Δρ. Branko Dokic μετά της συζύγου του, η Α.Ε. Πρέσβης της Δημοκρατίας της Σερβίας στην Αθήνα κ. Dusan Spasojevic, ο Πρόξενος της Δημοκρατίας της Σερβίας κ. Vukosavljevic Milan μετά της συζύγου του, o Πολιτιστικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Σερβίας κ. Nemanja Dikovic μετά της συζύγου του, ο Σύμβουλος της Πρεσβείας της Σερβίας κ. Petar Novakovic, ο Πρόξενος της Πρεσβείας της Βουλγαρίας κ. Ivan Ivanov, ο κ. Veselin Ivanov, Πληρεξούσιος Υπουργός της Πρεσβείας της Βουλγαρίας στην Αθήνα, ο Πρώην Γεν. Διευθυντής Εξωτερικών Υποθέσεων Ηνωμένων Εθνών κ. Θεόδωρος Ζουπάνος, η κ. Anca Chisalita, Α’ Γραμματέας και Πολιτιστική Σύμβουλος της Πρεσβείας της Ρουμανίας στην Αθήνα μετά της κας Αναστασίου, ο Δρ. Hussein Marie Mahmoud, Μορφωτικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Αιγύπτου - Διευθυντής του Μορφωτικού Κέντρου της Πρεσβείας της Αιγύπτου στην Αθήνα, ο κ. Rogalev Gennady, Αντιπρόσωπος - Κύριος εμπειρογνώμονας του Ρωσικού Πολιτιστικού & Επιστημονικού Κέντρου της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η κα Καρέλου Μαρία, Διοικ. Σύμβουλος Πολιτιστικού Τμήματος Δήμου Ελευσίνας, ο π. Αμβρόσιος του Πατριαρχείου της Σερβίας, οι Πρωτοπρεσβύτεροι π. Ηλίας Δροσινός και π. Κωνσταντίνος Φεργαδιώτης του Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής Ακαδημίας, ο π. Σεραφείμ Δημητρίου του Ι.Ν. Αγίας Μαρίνας Ηλιούπολης, οι πατέρες Σαϊντ Αβράιμ, Ερινέος Φυτιλής και Γκάμπρα Γιουχάνα, εκπρόσωποι της Αιγυπτιακής Κοπτορθόδοξης Εκκλησίας, η Γραμματέας της Αιγυπτιακής Κοπτορθόδοξης Εκκλησίας κα Μπαρσούμ Βικτώρια, ο κ. Ριάντ Σάμι, Πρόεδρος Δ.Σ. του Χριστιανικού Κοπτορθόδοξου Πνευματικού Κέντρου, ο Πρόεδρος του Γεωργιανού Πολιτιστικού Κέντρου «ο Καύκασος» Δρ. Avtandil Mikaberidze, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Γεώργιος Μάρδας, ο καθηγητής Φιλοσοφίας Παν. Francis Marion, USA κ. Ανδρέας Καμπιζιώνης, ο κ. Πάνος Κατσιαούνης του Τμήματος Επικοινωνίας του Ιδρύματος «Μιχ. Κακογιάννης», ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και εκδότης κ. Δημήτρης Ζάχος, μετά της συζύγου του, ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Παπαδόπουλος, η λογοτέχνης κ. Άννα Μπιθικώτση και  ο  καθηγητής μουσικής – ερμηνευτής κ. Δωτήρης Δογάνης, συνοδευόμενοι από μέλη της Μικτής Πολυφωνικής Χορωδίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Γλυφάδας Προφήτης Ηλίας οι "Μελωδοί", η ηθοποιός κ. Εύα Καμπίτση και πλήθος ακόμα εκλεκτών προσκεκλημένων, μελών και φίλων του Ομίλου.

    

    

    

    

    

Στη συνέχεια, στον εσωτερικό χώρο εκδηλώσεων του Μουσείου, η πρόεδρος του Ομίλου κ. Νίνα Διακοβασίλη παρουσίασε τον σκοπό της όλης διοργάνωσης και κλείνοντας, ευχαρίστησε την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών για την αιγίδα τους στη διοργάνωση, όλους τους διπλωματικούς αντιπροσώπους των πρεσβειών για την ευγενική τους υποστήριξη, αλλά και τους καλλιτέχνες, που με ιδιαίτερη χαρά και εμπιστοσύνη στον Όμιλο, συμμετείχαν σε ένα τόσο σημαντικό γεγονός, τονίζοντας ότι: «η πίστη είναι το ισχυρό αντίδοτο σε όλα τα αρνητικά συναισθήματα που παραλύουν τη ζωή μας και εμποδίζουν την πνευματική μας ανάπτυξη...».  

    

Ακολούθως, ο Αιδεσιμολογιώτατος, Πρωτοπρεσβύτερος, π. Ηλίας Δροσινός, προϊστάμενος του Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής Ακαδημίας, παρουσίασε με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο την τιμώμενη, Ιερά Εικόνα «Η Ζωοδόχος Πηγή» (1878), που φιλοξενούσε η έκθεση και οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την ιστορική της πορεία από τον Πόρο στην Αθήνα.

Ακολούθησε μουσική διαδρομή με αγαπημένες και δημοφιλείς μελωδίες του παγκόσμιου κλασικού ρεπερτορίου, που ερμηνεύσε ο διαπρεπής τενόρος Σταύρος Σαλαμπασόπουλος, με τη συνοδεία του γνωστού πιανίστα Γιώργου Τσοκάνη, οι οποίοι μάγεψαν το κοινό και καταχειροκροτήθηκαν.

    

Η βραδιά των εγκαινίων έκλεισε με πλούσιο μπουφέ στον κήπο του Μουσείου και πολλές αναμνηστικές φωτογραφίες, ανάμεσα στα μοναδικά εκθέματα.

 

Την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017, μετά την εξαιρετικά συγκινητική εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου « Χαριστήριον εις τον καθηγητήν Ανδρέα Καμπιζιώνην “Μια πολυσύνθετη πνευματική μορφή” » του δημοσιογράφου, συγγραφέα και εκδότη, Δημήτρη Ζάχου, ακολούθησε η απονομή βραβείων στους καλλιτέχνες, που αποτέλεσαν την «ψυχή» της έκθεσης με τη συμμετοχή τους και η βραδιά έκλεισε με κέρασμα στον κήπο του Μουσείου και αναμνηστικές φωτογραφίες, ρίχνοντας «αυλαία» στη φετινή διοργάνωση της 2ης Διορθόδοξης έκθεσης αγιογραφίας, σε κλίμα ιδιαίτερης χαράς και ικανοποίησης.

Photo gallery

     

    

    

    

    

    

    

Ο Όμιλος για την UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος, ιδιαίτερα ευχαριστεί τους χορηγούς επικοινωνίας: Αντώνη Τσαγκρώνη της atticanews.gr, Ντίνα Κονταρίνη των cityinews.gr, «Ωδή στην Τέχνη», Παύλο Ανδριά και Καλλιόπη Γραμμένου της avlogyrosnews.gr, Μαρία Χατζηνικολάου της mcnews.gr, Δημήτρη Ζάχο του «afieromata.gr», Κατερίνα Ζαχαριουδάκη της nea-avlaia.gr, καθώς και την «Ακαδημία» - Κέντρα ξένων γλωσσών, πληροφορικής & μετάφρασης, της Ειρήνης Ντούρα - Καββαδία για τη χορηγία των μεταφράσεων του εικαστικού καταλόγου.

 

Επιμέλεια έκθεσης: Διακοβασίλη Δέσποινα (Νίνα), Καρακατσάνης Δημήτριος, Κονδύλη Φωτεινή, Κρυστάλλη Ελένη, Μπουρλά Άννα, Τσελιγκάτου Μαρία

 

Φωτογραφία: Καρβουντζής Δημήτρης

 

Video: Σταυρούλα Αμβράζη

 

 

Περισσότερο φωτογραφικό υλικό (Facebook link)

 

 

Video από Εγκαίνια Διορθόδοξης Έκθεσης Αγιογραφίας 2017,

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.