«Μνήμες του ’40 – Ελληνικά φτερά» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης μνήμης για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, που διοργάνωσε για ακόμα μια χρονιά,  ο Όμιλος για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος σε συνεργασία με τον Δήμο Καλλιθέας, τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου στις 19:00, στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου της Καλλιθέας.

 


  

«Μνήμες του 40 - Ελληνικά φτερά»

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016 στις 19:00, Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας

Οργάνωση: Όμιλος για την UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος

με τη συνεργασία του Δήμου Καλλιθέας

 

Τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016, στις 19:00, στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου της Καλλιθέας, ο Όμιλός μας, σε συνεργασία με τον Δήμο Καλλιθέας, γιόρτασε για άλλη μια χρονιά, το Έπος του 40, με μια άκρως συγκινητική και ενδιαφέρουσα εκδήλωση.

 

Παρουσία του Αντιδημάρχου Παιδείας, Πολιτισμού & Εξυπηρέτησης του Δημότη Δήμου Καλλιθέας, κ. Κυριακόπουλου Γεωργίου, του εκπροσώπου του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Σμήναρχου (Ι) Ασημακόπουλου Ιωάννη, του εκπροσώπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Διοικητού Ε’ Πυροσβεστικού Σταθμού Καλλιθέας, Επιπυραγού Καλαϊτσίδη Κωνσταντίνου, του Διοικητή του τμήματος Ασφαλείας Καλλιθέας κ. Κοκκάλα Γεωργίου, του Διοικητή Τροχαίας Καλλιθέας, κ. Ζούζουλα Αριστομένη, καθώς και πολλών ακόμα επιφανών πολιτών της πόλης και μελών μας, ζωντάνεψαν οι μνήμες για τους παλαιότερους και η ιστορία για τους νεότερους.

 

Καλωσορίζοντας το κοινό, η Γ.Γ. του Ομίλου κ. Μαρία Δημητριάδη, έδωσε τη σκυτάλη της παρουσίασης, στην ηθοποιό κ. Σοφία Μαντζάκου, που με την ζεστή φωνή της συντόνισε άψογα τη βραδιά.

«Η Γ.Γ Μαρία Δημητριάδου στο βήμα»

 

«Η ηθοποιός Σοφία Μαντζάκου στον συντονισμό και την παρουσίαση»

 

Στον χαιρετισμό της η πρόεδρος του Ομίλου κ. Νίνα Διακοβασίλη τόνισε: «Πρέπει να κρατάμε ζωντανές τις μνήμες, γιατί έτσι τιμούμε όλους όσους έδωσαν το αίμα τους για να απολαμβάνουμε σήμερα την - έστω και - εικονική μας ελευθερία, μια και στις ζωές όλων μας έχει επέλθη πλήρης ανατροπή, με την οικονομική ύφεση να μαραζώνει και να φυλακίζει τις ψυχές μας, οδηγώντας μας να στέκουμε ως απλοί θεατές στη μεθοδευμένη παραχάραξη της Ιστορίας μας».

 «Η πρόεδρος κ. Νίνα Διακοβασίλη στο βήμα»

 

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού & Εξυπηρέτησης του Δημότη του Δήμου Καλλιθέας, κ. Γιώργος Κυριακόπουλος, ο οποίος με την σειρά του εξήρε τον εορτασμό και τη σημασία του για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, συγχαίροντας  όλους τους συντελεστές για την διοργάνωση.

«Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού & Εξυπηρέτησης του Δημότη του Δήμου Καλλιθέας, κ. Γιώργος Κυριακόπουλος, στο βήμα»

 

Ακολούθησε προβολή ταινίας μικρού μήκους, με ιστορικά ντοκουμέντα από τον πόλεμο του ΄40, από το αρχείο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, την οποία παρακολούθησαν με μεγάλη συγκίνηση οι θεατές.

 

Ο Ταξίαρχος ε.α. κ. Κοκκινάκης Δημήτριος, στη σύντομη ομιλία του με θέμα: «Το μήνυμα της 28ης Οκτωβρίου», τόνισε τη διαχρονική αξία του «ΟΧΙ» στον αγώνα για την ελευθερία της πατρίδας μας και την ειρήνη.

«Ο Ταξίαρχος ε.α. κ. Κοκκινάκης Δημήτριος, στο βήμα»

 

Τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς, ο βετεράνος Ταξίαρχος ε.α. κ. Βύρων Σαχαρίδης, ο οποίος υπηρέτησε την πατρίδα, ως ιπτάμενος στη Μάχη της Κρήτης, τη Μέση Ανατολή και την Αφρικανική έρημο και στον οποίο απενεμήθη το μετάλλιο τιμής του Ομίλου, ως μια ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς του στον πόλεμο του ΄40, για την ανεξαρτησία της πατρίδας μας. Το μετάλλιο παρέλαβε η σύζυγός του, φανερά συγκινημένη, αφού ο ίδιος για λόγους υγείας δεν κατάφερε να παρευρεθεί στην εκδήλωση.

 «H κ. Σαχαρίδη, παραλαμβάνει το μετάλλιο του συζύγου της»

 

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, το κοινό, έντονα συγκινημένο, παρακολούθησε τη μουσική παράσταση «Με το χαμόγελο στα χείλη», με κείμενα, ενορχήστρωση και σκηνοθεσία της Μαριαλένας Οικονομίδου. Μια παράσταση – ταξίδι στο χθες, διανθισμένη με πρόζα, επιθεωρησιακά νούμερα και αγαπημένες μελωδίες της εποχής του πολέμου και της κατοχής, των Οικονομίδη, Τραϊφόρου, Σουγιούλ, Χατζηδάκη, Καμπανέλη και άλλων αξέχαστων δημιουργών. Συμμετείχαν οι ηθοποιοί: Μίρνα Μηλιώνη, Μιχάλης Ραζής, Πάντη Κούσης και οι μουσικοί: Μάγκυ Χριστοπούλου – πιάνο, Lola Ward – βιολί, Γιώργος Κοκοτσάκης - keyboards

 

 

Η βραδιά έκλεισε με το κοινό και τους καλλιτέχνες όρθιους να τραγουδούν τον Εθνικό μας Ύμνο, σε κλίμα μεγάλης συναισθηματικής φόρτισης και υπερηφάνειας.

 

 

Photo gallery   

 

 


 

 

 

 

Φωτογραφία:

Δημήτρης Καρβουντζής