«Γυναίκα – μητέρα - Παναγία», ομαδική έκθεση εικαστικών

του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος
15 – 16 Μαϊου 2016 στο Ζάππειο Μέγαρο, αίθουσα 2.

 


 

«Μάνα! Δεν βρίσκεται λέξη καμία
να’ χει στον ήχο της τόση αρμονία,
σαν ποιός να σ’ άκουσε με στήθος κρύο,

όνομα θείο;»

 

Γεράσιμος Μαρκοράς

Από το ποίημα «Μάνα» 

«Γυναίκα – μητέρα - Παναγία» ήταν ο τίτλος της ομαδικής έκθεσης εικαστικών που διοργάνωσε, με μεγάλη επιτυχία, ο Όμιλος για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος στο Ζάππειο Μέγαρο στις 15 και 16 Μαϊου 2016, για να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα της μητέρας.

 

 

Τιμώντας το πιο γλυκό πρόσωπο της ζωής μας τη «μητέρα», λίγο αργότερα από την καθιερωμένη ημερομηνία, λόγω των εορτών του Πάσχα, τη Δευτέρα 16 Μαϊου στις 7μμ, πραγματοποιήθηκε μία ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση, που θεωρήθηκε σταθμός στα δρώμενα του Ομίλου.

Η Γ.Γ. κα Μαρία Δημητριάδη άνοιξε την εκδήλωση καλωσορίζοντας και ευχαριστώντας το κοινό που μας τίμησε με την παρουσία του.

 

 

Εμφανώς συγκινημένη από την παρουσία τόσων ιδιαίτερων προσωπικοτήτων, η πρόεδρος του Ομίλου, κα Διακοβασίλη, έκανε αναφορά στη σημασία τέτοιων εκδηλώσεων, που κρατούν το συναίσθημα των ανθρώπων σε διαρκή πολιτιστική αφύπνιση, ειδικά στους δύσκολους καιρούς που ζούμε και αποδίδουν έναν ελάχιστο φόρο τιμής στον σημαντικότατο για τη ζωή μας ρόλο κάποιων προσώπων, όπως αυτόν της μητέρας.

 

 

Στη συνέχεια, η Δρ. Ποτίτσα Γρηγοράκου, Καθηγήτρια του Λαϊκού Πανεπιστημίου Αθηνών, με την ομιλία της που είχε θέμα «Γυναίκα – μητέρα – Παναγία. Η μητρότητα στην τέχνη», το γλαφυρό της λόγο και τις διαφάνειες που είχε επιμεληθεί, κατόρθωσε εισχωρώντας στις καρδιές όλων, να γεννήσει συναισθήματα δυνατά μα ξεχασμένα μέσα στην δίνη της καθημερινότητας, που ζει ο σύγχρονος άνθρωπος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, πολιτιστικοί και πνευματικοί φορείς, δημοσιογράφοι και πλήθος κόσμου που κατέκλεισε την αίθουσα του Ζαππείου.

 

 

Γεμάτοι ενθουσιασμό και οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες, τα έργα των οποίων έγιναν πόλος έλξης και θαυμασμού, από τους δεκάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες που πέρασαν από την έκθεση κατά τη διάρκειά της.

 

Μουσικό σχήμα αποτελούμενο από τους κυρίους: Κοσσένα Γεώργιο, Πλευρίτη Ιωάννη, Καλαπανίδα Λάμπη και Τύμπα Πολύκαρπο, υπό τη διεύθυνση του Χάρη Τρασάνη απέδωσε Βυζαντινούς ύμνους που άνοιξαν ουράνιες γέφυρες στις ψυχές όλων.

 

 

Τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς, η πολυαγαπημένη ηθοποιός, κυρία Έλλη Φωτίου, στην οποία απονεμήθηκε το μετάλλιο τιμής του Ομίλου, σαν ελάχιστη αναγνώριση του σπουδαίου έργου ζωής που έχει προσφέρει ως γυναίκα, καλλιτέχνης, σύντροφος και μητέρα. Γυναίκα, μητέρα, αγωνίστρια, ηθοποιός και γιαγιά. Η ταπεινότητα, η πραότητα, η έμφυτη ευγένεια, το πηγαίο πολυποίκιλο ταλέντο, η αγωνιστικότητα και η ψυχική της καλλιέργεια, ήταν τα στοιχεία που την χαρακτήρισαν και την έφεραν πρώτη στην επιλογή βραβεύσεων του 2016.

Λαμβάνοντας τον λόγο η κ. Φωτίου ευχαρίστησε το Δ.Σ. του Ομίλου μας, με έκδηλη την συγκίνηση της για την τιμή που έλαβε.

 

 

 

Οι παρευρισκόμενοι, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε σημαντικές στιγμές από την καλλιτεχνική πορεία της μεγάλης μας ηθοποιού, Έλλης Φωτίου («Καληνύχτα Μαργαρίτα», «Προδοσία», «Ο φόβος», «Η επιστροφή», «Μιας πεντάρας νιάτα», «Δεν πληρώνω…δεν πληρώνω» κ.ά.), η οποία συνοδευόταν από τον επί 53 έτη σύζυγό της και σπουδαίο μας ηθοποιό κο Στέφανο Ληναίο και τα παιδιά τους, Μαργαρίτα Μυτιληναίου, ραδιοφωνική παραγωγό και τον Αλέξη Μυτιληναίο, στέλεχος του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης με τη σύζυγό του και το γιο τους Στέφανο.

 

 

 

Στην έκθεση έλαβαν μέρος με δημιουργίες τους οι εικαστικοί (αλφαβητικά):

ΑΝΤΡΕΕΒΑ ΓΙΟΡΝΤΑΝΚΑ, ΑΡΝΑΚΗ ΛΙΛΙΚΑ, ΔΙΑΚΟΒΑΣΙΛΗ ΝΙΝΑ, ΕΞΗΝΤΑΡΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΛΕΝΑ, ΚΑΠΡΑΛΟΒΑ ΡΑΝΤΑ, ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΚΑΡΑΤΖΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑ, ΚΑΣΤΕΛΛΗ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ, ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ ΧΡΥΣΑΝΘΗ, ΚΡΥΣΤΑΛΛΗ ΕΛΕΝΑ, ΜΑΝΙΑΤΗ ΣΙΤΑ, ΜΑΝΤΖΟΥΚΑ ΑΝΤΩΝΙΑ, ΜΟΣΧΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΜΠΟΥΝΟΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ, ΝΕΤΣΕΒΑ ΡΑΤΚΑ, ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΝΗ, ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ ΠΑΝΟΣ, ΠΕΤΚΩΦ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ, ΡΕΤΑΛΗ ΜΑΡΙΑ, ΡΕΤΑΛΗ ΜΑΡΙΝΑ, ΡΟΥΣΕΒΑ ΝΤΖΑΝΕΤΑ, ΣΤΟΓΙΑΝΟΒΙΤΣ ΝΕΝΑ, ΤΕΤΕΛΟΣΒΙΛΙ ΑΝΙ, ΤΖΙΤΖΙΡΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, ΤΣΑΚΩΝΑ ΠΕΓΚΥ, ΧΑΝΟΥΖΑ ΟΛΓΑ.

 

Η εκδήλωση έκλεισε με τις απονομές των επαίνων στους συμμετέχοντες εικαστικούς και ύμνους από την χορωδιακή ομάδα.

 

Photo Gallery

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφία

Δημήτρης Καρβουντζής

 

 

 

YouTube Link (Video)

 

 

Facebook Link 1

 

Facebook Link 2