Ο Όμιλος για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, στα πλαίσια των μεγάλων πολιτιστικών του δράσεων, πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία, έκθεση εικαστικών τεχνών με θέμα: «Η Αφρική μέσα από τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία», από 21 ως 25 Σεπτεμβρίου 2019. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του 1ου Διεθνούς Διαγωνισμού Εικαστικών Αθήνα 2019, που διοργάνωσε ο Όμιλος, με την αιγίδα της Σχολής Σύγχρονων Αφρικανικών Σπουδών του Logos University Int, USA. και την ευγενική υποστήριξη του N.Y.C. Αθηνών.


 

 

Ο Όμιλος για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, στα πλαίσια των μεγάλων πολιτιστικών του δράσεων, πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία, έκθεση εικαστικών τεχνών με θέμα: «Η Αφρική μέσα από τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία», από 21 ως 25 Σεπτεμβρίου 2019. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του 1ου Διεθνούς Διαγωνισμού Εικαστικών Αθήνα 2019, που διοργάνωσε ο Όμιλος, με την αιγίδα της Σχολής Σύγχρονων Αφρικανικών Σπουδών του Logos University Int, USA. και την ευγενική υποστήριξη του N.Y.C. Αθηνών.

 

   

Στη διοργάνωση αυτή, 25 έργα σύγχρονων δόκιμων και αναγνωρισμένων Ελλήνων και ξένων εικαστικών δημιουργών (τοπιογραφίες, προσωπογραφίες, έργα γλυπτικής, κλπ), μέσα από τα οποία υμνείται η Αφρικανική ήπειρος, η ιστορία, η παράδοση και ο σπουδαίος πολιτισμός της, αξιολογήθηκαν και βαθμολογήθηκαν από επιτροπή αποτελούμενη από καθηγητές της Σχολής Σύγχρονων Αφρικανικών Σπουδών του Logos University Int, USA, που εδρεύει στη Φλόριδα των ΗΠΑ, ήτοι: κ. Yvonne Apiyo Brändle-Amolo (Ελβετία/Κένυα), ζωγράφος με διεθνή παρουσία, βραβευμένη παραγωγός ταινιών μικρού μήκους, ακτιβίστρια κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων, κ. Ελένη Σακαλή (Ελλάδα), διοργανώτρια εκθέσεων τέχνης και διευθύντρια σεμιναρίων ζωγραφικής της γκαλερί «Time of Art» στην Κηφισία, Dr. Mariangela Ielo (Ιταλία/Ελλάδα), επιμελήτρια εκθέσεων τέχνης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Dr. Sasha Chaitow (Μ. Βρετανία/Ελλάδα), συντονίστρια κι επιμελήτρια εκθέσεων τέχνης, διευθύντρια του εκθεσιακού χώρου σύγχρονης τέχνης «ΑΤΤΙΚ» στην Κέρκυρα, κ. Liberty Πολύζου (Ελλάδα), Ιστορικός τέχνης, τεχνοκριτικός, επιμελήτρια και παρουσιάστρια  τηλεοπτικών εκπομπών τέχνης, πρόεδρος των Φίλων του Μουσείου Βορρέ και Dr. William Harison (Η.Π.Α.), διευθυντής έκδοσης καλλιτεχνικών περιοδικών και συγγραφέας βιβλίων στρατηγικού μάρκετινγκ κι επιστημονικός αντιπρόσωπος του Πανεπιστημίου LOGOS UNIVERSITY στην Πολιτεία της Λουϊζιάνα των Η.Π.Α.

 

  

 

Στο ιδιαίτερα εντυπωσιακό, νεοκλασικό κτίριο του New York College, που φιλοξένησε την έκθεση, παρουσιάστηκαν συνολικά 33 έργα από 31 σύγχρονους και αναγνωρισμένους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Οι συμμετέχοντες δημιουργοί ενώνοντας τις καλλιτεχνικές τους «ανησυχίες», σε μια συναρπαστική διαδρομή τέχνης και πολιτισμού, μας «αποκάλυψαν» μέσα από τα έργα τους το μεγαλείο των εικαστικών τεχνών, συγκεντρώνοντας τον θαυμασμό των δεκάδων επισκεπτών, κατά τη διάρκεια της έκθεσης.

 

Έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό, οι εικαστικοί (αλφαβητικά):

ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΑΡΝΑΚΗ ΛΙΛΙΚΑ, ΒΛΑΧΟΥ ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ,  ΓΙΑΒΑΣΙΑΝ ΑΝΝΥ, ΔΙΑΚΟΒΑΣΙΛΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ (ΝΙΝΑ), ΖΕΡΒΑ ΣΟΦΙΑ, ΖΙΩΓΑ ΛΥΔΙΑ, ΙΩΑΝΝΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΣ, ΚΑΛΑΤΖΗ ΜΑΡΙΑ, ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΚΑΡΑΤΑΣΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, ΚΑΡΑΤΖΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑ, ΚΑΣΤΕΛΛΗ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ, ΚΙΤΣΕΛΗ ΕΛΕΝΗ, ΚΟΜΝΗΝΑΚΗ – ΤΣΙΠΟΥΡΑ ΑΡΓΥΡΩ, ΚΡΕΛΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΚΡΥΣΤΑΛΛΗ ΕΛΕΝΑ, ΜΑΝΤΖΟΥΚΑ ΑΝΤΩΝΙΑ, ΜΑΡΑΒΕΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, ΜΕΛΑ ΚΕΛΗ, ΣΙΔΕΡΗ ΜΑΡΙΑ, STOJANOVITS NENA, ΤΖΑΝΑΝΔΡΕΑ ΜΑΡΙΑ και ΤΟΥΡΝΑΒΙΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ.

Εκτός διαγωνισμού (αλφαβητικά):

ABOU – NEGM CHRISTINE, ΒΛΑΧΩΝΗ ΤΖΕΝΗ, CARLIER SYLVIE, LASHKO LARISA, ΜΟΥΖΑΚΙΤΗ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ και ΡΕΤΑΛΗ ΜΑΡΙΑ.

 

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη λαμπρότητα,

το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου στις 19:00,

στον κατάμεστο από επισκέπτες χώρο του New York College.

  

 

Τη βραδιά άνοιξε και συντόνισε υποδειγματικά,

ο Γ.Γ. του Ομίλου, κ. Δημήτριος Πολλάτος,

ο οποίος καλωσόρισε το κοινό,

  

 

και ακολούθως, η πρόεδρος του Ομίλου κ. Νίνα Διακοβασίλη παρουσίασε τον σκοπό της όλης διοργάνωσης, ευχαρίστησε τη Σχολή Σύγχρονων Αφρικανικών Σπουδών του Logos University Int, USA για την αιγίδα της στη διοργάνωση, καθώς και το Κολλέγιο για την ευγενική του υποστήριξη, αλλά και τους καλλιτέχνες, που με ιδιαίτερη χαρά και εμπιστοσύνη στον Όμιλο, συμμετείχαν σε ένα τόσο σημαντικό γεγονός, τονίζοντας ότι: «η τέχνη είναι το ισχυρό αντίδοτο σε όλα τα αρνητικά συναισθήματα που παραλύουν τη ζωή μας και εμποδίζουν την πνευματική μας ανάπτυξη...». 

 

 

Στη συνέχεια, ο Δρ. Τόνι Breidel Χατζηδημητρίου, Καθηγητής Ιστορίας, συγγραφέας, πρόεδρος και Διευθυντής Σπουδών της Σχολής Σύγχρονων Αφρικανικών Σπουδών στο LOGOS UNIVERSITY των Η.Π.Α, παρουσίασε αναλυτικά το σκεπτικό του διαγωνισμού και της όλης διοργάνωσης και ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, συγχαίροντας όλους τους καλλιτέχνες.

 

 

Ακολούθησε η απονομή των βραβείων, των επαίνων  και των αναμνηστικών διπλωμάτων στους εικαστικούς, που αποτέλεσαν την «ψυχή» της διοργάνωσης με τη συμμετοχή τους. Χαιρετισμό εκ μέρους του N.Y.C., απηύθηνε ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Κολλεγίου, κ. Κατσαρός.

 

Τα βραβεία αποδόθησαν ως εξής:

Α’ Βραβείο στην εικαστικό Καστέλλη Χαρίκλεια για το έργο της «Ντζεμίλα – Djemila»,

 


Β’ Βραβείο στην εικαστικό Βλάχου Αδαμαντία για το έργο της «Ψάχνοντας... - Searching...», 

 

Γ’ Βραβείο στις εικαστικούς Κομνηνάκη Αργυρώ για το έργο της «Καθημερινός μόχθος μιας Αφρικανής - Daily toil of an African woman»

και

Μελά Κέλυ για το έργο της «Αφρική, Μασάι, πολίτες μιας άλλης γης - Africa, Masai, citizens of the world»

και

Έπαινος στις εικαστικούς

Τζανανδρέα Μαρία για το έργο της «Αφρική, η ήπειρος που γεννά θαύματα – Africa, the continent that creates miracles»

και

Κιτσέλη Ελένη για το έργο της «Στρατιώτης - Soldier».

 

Τη βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους: ο Δρ. Tonis Breidel Hadjidemetriou, Πρόεδρος και Διευθ. Σπουδών στη Σχολή Σύγχρονων Αφρικανικών Σπουδών του Logos University Int., οι καθηγητές – σύμβουλοι της Σχολής κ. Ελένη Σακαλή και κ. Liberty Πολύζου, ο κ. Γεώργιος Λενός, πρόεδρος της Επιτροπής Φιλάθλου Πνεύματος (ΕΦΙΠ) της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ο κ. Βασίλειος Γκίκας, Πρέσβης της Ακαδημίας Επιστημών Νέας Υόρκης, εκπρόσωπος και υπεύθυνος εκπαίδευσης του οργανισμού P.U.S.H που εδρεύει στο Λος Άντζελες με σκοπό τη παροχή βοήθειας και εκπαίδευσης σε ορφανά παιδιά και θύματα πολέμου στη Γκάνα της Αφρικής,  η κ. Ελένη Γκρέτσα, Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Πεντέλης, η λογοτέχνης κ. Άννα Μπιθικώτση και  ο  καθηγητής μουσικής, ερμηνευτής κ. Δωτήρης Δογάνης,  ο συγγραφέας κ. Δημήτρης Βαρβαρήγος με την ποιήτρια κ. Νιόβη Ιωάννου, ο Δρ. Εθνολογίας Στέφανος Βογαζιανός-Ρόυ ο κ. Πάρις Κατσίβελος, ηθοποιός – συγγραφέας, με την κ. Μάνια Μακρή, εκδότρια, η κ. Σμαράγδα Κατσούλη, πρόεδρος του «Καλλιτεχνόραμα», πολλοί φίλοι της τέχνης, οι συμμετέχοντες εικαστικοί δημιουργοί, καθώς και αγαπητά μέλη και φίλοι του Ομίλου.

  

  

 

Η βραδιά έκλεισε με δεξίωση στον κήπο του Κολλεγίου, συνοδεία μουσικής διαδρομής με βιολί, από αγαπημένα και δημοφιλή έργα των Bach, Hendel, Sostakovic κλπ., που επιμελήθηκε και παρουσίασε η Αλεξάνδρα Νούσια και η Μυροφόρα Μουρατίδου. Δύο νέες και ταλαντούχες μουσικοί, που έχουν σπουδάσει βιολί στο Κονσερβατουάρ του Ρότερνταμ, Ολλανδίας, έχουν συνεργαστεί με συμφωνικές ορχήστρες της Ελλάδας και της Ολλανδίας και είναι μέλη της νεοσύστατης ορχήστρας «Φιλαρμόνια» με έδρα την Αθήνα.

 

 

Ο Όμιλος για την UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος,

ιδιαίτερα ευχαριστεί τους χορηγούς επικοινωνίας, για τη στήριξή τους:

Art Profiles.net - Atticanews.gr - Alchemy Wed Radio  – Afieromata.gr – Aylogyrosnews –  Apostaktirio.gr - Βορεινή – ΘΕΑΘΗΝΑΙ - Fresh Art 24.gr - iArt – Gefira.gr – In Town Post.com - The Look.gr – Greek News Link – Ologramma – Page News.gr – Thes Culture? - Writers Gang – Nea-avlaia

 

 

Φωτογραφία: Καρβουντζής Δημήτρης

 

Video: Σταυρούλα Αμβράζη

 

 

Facebook event 

 

Περισσότερο Φωτογραφικό Υλικό 

 

 

Μετά την ολοκλήρωση της έκθεσής μας
"Η Αφρική μέσα από τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία",
σας παραθέτουμε
τις σχετικές δημοσιεύσεις με το άρθρο των εγκαινίων,
το φωτογραφικό υλικό και το video.
 
Α) Δημοσιεύσεις σε σελίδες του Ομίλου: