Την κοντινή και «άγνωστη» για πολλούς Ελευσίνα επισκεφθήκαμε την Κυριακή 19 Μαϊου 2019, στην ημερήσια εκδρομή που διοργάνωσε ο Όμιλός μας για τα μέλη και τους φίλους μας. Μια περιοχή με μεγάλο ιστορικό και μυθολογικό φορτίο, αλλά και πλούσιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, που ορίστηκε ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021.


 

 

Μονοήμερη εκδρομή με ξενάγηση στην Ελευσίνα των Μυστηρίων...

 

Την κοντινή και «άγνωστη» για πολλούς Ελευσίνα επισκεφθήκαμε την Κυριακή 19 Μαϊου 2019, στην ημερήσια εκδρομή που διοργάνωσε ο Όμιλός μας για τα μέλη και τους φίλους μας. Μια περιοχή με μεγάλο ιστορικό και μυθολογικό φορτίο, αλλά και πλούσιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, που ορίστηκε ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021.
 


Με ξεναγό μας την αρχαιολόγο και διευθύντρια της Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής κ. Καλλιόπη Παπαγγελή, «ψυχή» του αρχαιολογικού χώρου και του Μουσείου της Ελευσίνας, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον μοναδικό σε ιστορική αξία χώρο που παραμένει αναλλοίωτος και μυστηριακός μέσα στους αιώνες.
 
   
 


Περιηγηθήκαμε στον αρχαίο οικισμό και ξεναγηθήκαμε στα σπουδαιότερα μνημεία του, την Ιερά Αυλή (χώρο συγκέντρωσης των πιστών, κατάληξη της Ιεράς οδού, όπου υπήρχε Εσχάρα με βωμούς για θυσίες στις θεές καθώς και ναός της Προπυλαίας Αρτέμιδος του 2ου αιώνα μ.Χ.), τα Μεγάλα Προπύλαια (Δωρικό Πρόπυλο, αντίγραφο των Μνησικλείων Προπυλαίων της Ακρόπολης των Αθηνών), τα Μικρά Προπύλαια (εσωτερικό Ιωνικό Πρόπυλο, αφιερωμένο στη θεά, από τον Αππιο Κλαύδιο Πούλχερ), το Τελεστήριο (μεγάλη τετράγωνη αίθουσα με έξι εισόδους, δύο σε κάθε πλευρά και οκτώ βαθμίδες για τους μύστες στις τέσσερις πλευρές, όπου στο κέντρο υπήρχε το ανάκτορο, το άδυτο της Ελευσινιακής λατρείας, στο οποίο έμπαινε μόνο ο Ιεροφάντης για την τέλεση των μυστικών ιερουργιών), τις Θριαμβικές Αψίδες (αποτελούν ρωμαϊκά αντίγραφα της αψίδας του Αδριανού των Αθηνών και κτίσθηκαν μετά το 129 μ.Χ.), το Καλλίχορον Φρέαρ, όπου σύμφωνα με τον Ομηρικό Ύμνο, εδώ κάθησε η Δήμητρα, όταν ήρθε στην Ελευσίνα και εδώ τελούνταν οι χοροί των γυναικών της Ελευσίνας, που αποτελούσαν μέρος των ιεροτελεστιών προς τιμή της θεάς Δήμητρας, το Πλουτώνειο (Ιερό Περίβολο με σπηλιά απ' όπου, σύμφωνα με την παράδοση, είχε φανεί ο Πλούτων, θεός του Αδη και εδώ γινόταν αναπαράσταση της ετήσιας επιστροφής της Περσεφόνης στη γη) και το Μυκηναϊκό Μέγαρο (ναός σε σχήμα ορθογωνίου παραλληλογράμμου, με δύο κίονες κατά μήκος του κύριου άξονα).
 
 
   
 
 
   
 
                   
 
Ακολούθησε η ξενάγησή μας στις έξι αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου το οποίο βρίσκεται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και οικοδομήθηκε το 1889 – 1890 στη Ν.Α. πλευρά της ακρόπολης για να στεγάσει τα ευρήματα των ανασκαφών του Ιερού. Το κτήριο, με τα μοναδικής ομορφιάς εκθέματα, διέθετε αρχικά πέντε αίθουσες ενώ γύρω στα 1930 προστέθηκε και μια νέα αίθουσα προκειμένου να συμπεριλάβει αγγεία και μικροευρήματα από το Ιερό και τα νεκροταφεία.
 
 
      


Η εκδρομή μας ολοκληρώθηκε με γεύμα, καφέ και παγωτό στην παραλία της Ελευσίνας και πολλές αναμνηστικές φωτογραφίες.
 
 

Ο Όμιλος, τα μέλη αλλά και οι φίλοι που συμμετείχαν στην εκδρομή, θα ήθελαν να ευχαριστήσουν θερμά την κ. Καλλιόπη Παπαγγελή για τη ζεστή υποδοχή και την εξαίρετη ξενάγηση που μας προσέφερε, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να γνωρίσουμε τη σπουδαία και μοναδική σε ιστορική αξία Ελευσίνα, την πόλη της θεάς Δήμητρας και των Μυστηρίων.