Ο Όμιλος για την UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος σε συνεργασία με τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου διοργάνωσαν την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017, στις 6μ.μ. στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου, ημερίδα λογοτεχνίας για την Ανακοίνωση και απονομή των βραβείων του 6ου Διεθνούς Λογοτεχνικού Διαγωνισμού 2017 και την παρουσίαση του βιβλίου «Ο φυλακισμένος του Σιγιόν και άλλα διαλεχτά ποιήματα του Λόρδου Βύρωνα», με κεντρικό ομιλητή τον γνωστό ποιητή - δημοσιογράφο Θανάση Γιαπιτζάκη.


  

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε

η Ημερίδα Λογοτεχνίας

για την ανακοίνωση και απονομή των βραβείων

του 6ου Διεθνούς Λογοτεχνικού Διαγωνισμού 2017

 

Ο Όμιλος για την UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος σε συνεργασία με τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου διοργάνωσαν την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017, στις 6μ.μ. στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου, ημερίδα λογοτεχνίας για την Ανακοίνωση και απονομή των βραβείων του 6ου Διεθνούς Λογοτεχνικού Διαγωνισμού 2017 και την παρουσίαση του βιβλίου «Ο φυλακισμένος του Σιγιόν και άλλα διαλεχτά ποιήματα του Λόρδου Βύρωνα», με κεντρικό ομιλητή τον γνωστό ποιητή - δημοσιογράφο Θανάση Γιαπιτζάκη.

Ο 6ος Διεθνής Λογοτεχνικός Διαγωνισμός 2017, που διοργάνωσε ο Όμιλος για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, με σκοπό να αποτελέσει «βήμα» για την ανάδειξη νέων ταλέντων στη Νέα Ελληνική Λογοτεχνία, αφορούσε τα είδη του λόγου: Πεζογράφημα - διήγημα, Πεζογράφημα - νουβέλα, Ποίηση, Παιδικό παραμύθι, Παιδικό – νεανικό διήγημα. Συμμετείχαν δε, με έργο τους καταξιωμένοι αλλά και νέοι λογοτέχνες από την Ελλάδα, την Κύπρο, τον Καναδά, τη Γερμανία και την Ελβετία.

Παρουσία των μελών της κριτικής επιτροπής, της μεγάλης μας Έλλης Φωτίου, του ΔΣ του Ομίλου, επισήμων φορέων, συμμετεχόντων λογοτεχνών και πολλών φίλων της τέχνης και των γραμμάτων, σε μια ζεστή και όμορφη εκδήλωση, ο Όμιλος ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού και απένειμε τα βραβεία και τους επαίνους στους νέους λογοτέχνες που διακρίθηκαν για τη συμμετοχή τους, καθώς και τους αναμνηστικούς τίτλους συμμετοχής.

 

Από αριστερά η δικηγόρος και μέλος του Ομίλου κ. Λένα Ιωαννίδου-Τερζάκη, ο Πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα Mr. Hans Rudolf Hodel, ο Δήμαρχος Π. Φαλήρου κ. Διονύσης Χατζηδάκης και η ποιήτρια κ. Νιόβη Ιωάννου.

 

Από αριστερά η κ. Νάντια Σταυροπούλου - Πολιτεύτρια - π. Υπ. Βουλευτής ΝΔ Α' Θεσσαλονίκης ,Μέλος Τομέα Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, Μέλος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής - Τομέας Πολιτισμού, ο κ. Δημήτριος Πολλάτος – Γ.Γ. του Ομίλου, η κ. Νίνα Διακοβασίλη – πρόεδρος του Ομίλου, ο κ. Στέφανος Ληναίος – ηθοποιός, συγγραφέας με την κ. Έλλη Φωτίου.

 

Η πρόεδρος του Όμιλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, κ. Νίνα Διακοβασίλη, στην ομιλία της, συνεχάρη για μια ακόμα φορά, όλους τους συμμετέχοντες για την προσπάθειά τους, αναγνωρίζοντας την αγάπη με την οποία υπηρετούν το όνειρό τους, ευχόμενη ο διαγωνισμός αυτός να είναι η αφετηρία μιας λαμπρής πορείας τους στη συγγραφή και την λογοτεχνία. Ευχαρίστησε, δε, τα μέλη της επιτροπής, κ.κ. Βαρβαρήγο Δημήτρη θεατρικό συγγραφέα - ποιητή, Ιωάννου Νιόβη ποιήτρια, Γιοβάννα (Ιωάννα Φάσου – Καλπαξή) συγγραφέα – ποιήτρια, Κουμαριανού Μαριάννα εκπαιδευτικό – συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας, Λεοντιάδου Στέλλα λογοτέχνη – ποιήτρια και Ληναίο Στέφανο ηθοποιό – συγγραφέα, για την αμέριστη υποστήριξή τους στην όλη διαδικασία και την αντικειμενικότητα και αγάπη, με την οποία περιέβαλαν τον διαγωνισμό και τους συμμετέχοντες λογοτέχνες.

 


Το δεύτερο μέρος της ημερίδας, άνοιξε με χαιρετισμό ο Δήμαρχος Παλ. Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης, τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι στις μέρες μας «Να βοηθάμε όσους δημιουργούν και να απομακρύνουμε όσους ραδιουργούν».

O Δήμαρχος Π. Φαλήρου κ. Διονύσης Χατζηδάκης στο βήμα.

 

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Εξοχότατος Πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα, Mr. Hans Rudolf Hodel, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον Όμιλο για την πρόσκληση στην παρουσίαση του βιβλίου του Θανάση Γιαπιτζάκη «Ο φυλακισμένος του Σιγιόν και άλλα διαλεχτά ποιήματα του Λόρδου Βύρωνα», παρουσίασε στο κοινό το ιστορικό, ελβετικό κάστρο, που έγινε ευρύτερα γνωστό μέσα από το ομώνυμο ποίημα του Λόρδου Βύρωνα και το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο επισκέψιμα και γραφικά κάστρα στην Ελβετία, αν όχι στην Ευρώπη.

Η Α.Ε. ο Πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα, Mr. Hans Rudolf Hodel στο βήμα και δίπλα του η κ. Λένα Ιωαννίδου – Τερζάκη στη μετάφραση.

 

Στη συνέχεια ο συγγραφέας Θανάσης Γιαπιτζάκης παρουσίασε το βιβλίο του, το οποίο είχε δοθεί  στη δημοσιότητα από τις Εκδόσεις Μπουκουμάνη το 1988, για να εορταστούν τα διακόσια χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Αγγλοσκωτσέζου ποιητή και φιλέλληνα. Ο μεταφραστής των στίχων του Λόρδου Βύρωνα, είναι δημοσιογράφος και ο ίδιος ποιητής. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές «Παιχνιδίσματα του Αγέρα», «Επιστροφή στη Μέρα», «Συλλογή», «Σε Καμμιά Άλλη», «Επικούρεια Ποιήματα». Έχει γράψει τα θεατρικά έργα «Δροσουλίτες» και «Αδωρίτων», μετέφρασε Χαλίλ Γκιμπράν και Λόρδο Βύρωνα και έχει βραβευτεί σε Αμερική και Ελλάδα. Το βιβλίο παρουσιάστηκε με αφορμή, τα διακόσια χρόνια από τη γέννηση του ποιήματος «Ο φυλακισμένος του Σιγιόν» του Λόρδου Βύρωνα, όπου ο ποιητής απαθανάτισε το ελβετικό Κάστρο του Σιγιόν σα φυλακή και το έκανε γνωστό σε όλο τον κόσμο.

O συγγραφέας – ποιητής Θανάσης Γιαπιτζάκης στο βήμα.

 

Η βραδιά έκλεισε σε κλίμα χαράς και συγκίνησης με τις καθιερωμένες αναμνηστικές φωτογραφίες.

Από αριστερά η πρόεδρος του Ομίλου κ. Νίνα Διακοβασίλη, ο Πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα, Mr. Hans Rudolf Hodel

και ο Δήμαρχος Π. Φαλήρου κ. Διονύσης Χατζηδάκης

 

   

  

 

Την παρουσίαση και τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Ντομένικα Ρέγκου – ηθοποιός, τραγουδίστρια.


Ο Όμιλος για την UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος, θερμά ευχαριστεί το Ίδρυμα Ευγενίδου για την υποστήριξη με την ευγενική διάθεση του Αμφιθεάτρου, τη δικηγόρο και μέλος του Ομίλου κ. Λένα Ιωαννίδου – Τερζάκη για την πολύτιμη βοήθεια στις μεταφράσεις, τους συντελεστές που αφιλοκερδώς συμμετείχαν στην εκδήλωση αυτή, καθώς επίσης και τους χορηγούς μας επικοινωνίας: Παύλο Ανδριά και Καλλιόπη Γραμμένου του avlogyrosnews.gr, Κωνσταντίνα Κονταρίνη της CityiNews και Ωδή στην Τέχνη, Κατερίνα Ζαχαριουδάκη της nea-avlaia.gr, Αντώνη Τσαγκρώνη της atticanews.gr και  Δημήτρη Ζάχο του afieromata.gr, για την καθοριστική συμβολή τους στη μεγάλη της επιτυχία.

 

 

Τα αποτελέσματα του 6ου Διεθνούς Λογοτεχνικού Διαγωνισμού 2017 ανά κατηγορία έχουν ως εξής:

 

  • ΠΟΙΗΣΗ

Α’ βραβείο: Κωνσταντίνος Μακρής για το ποίημα «Καύσων»   

Β’ βραβείο: Ναυσικά Μακράκη για το ποίημα «Σώμα»

Γ’ βραβείο: Ιωάννης Ζορμπαλάς για το ποίημα «Ενοχές»

Γ’ βραβείο: Μαριάννα Δώδου για το ποίημα «Υπέρ παν-σπερμίας»

Γ’ βραβείο: Μαρία Γραμματικάκη για το ποίημα «Προς το Υπερκόσμιο Λευκό»

Έπαινος: Νίκος Καρμοίρης για το ποίημα «Χριστός Ανέστη»

Έπαινος: Γιάννης Πανούσης για το ποίημα «Πώς;»

Έπαινος: Δημήτρης Αποστόλου για το ποίημα «Ο ουρανοβάτης»

Έπαινος: Γεωργία Γιαμπουράνη για το ποίημα «Η μάνα»

Έπαινος: Αντώνιος Μικέλης για το ποίημα «Φιλιά που δεν ξεχνιούνται»

 

  • ΠΑΙΔΙΚΟ – ΝΕΑΝΙΚΟ ΔΙΗΓΗΜΑ

Α’ βραβείο: Άννα Φαχαντίδου για το διήγημα «Τα γενέθλια του Διγενή»

Β’ βραβείο: Νέλλη Σπαθάρη για το διήγημα «Μια καλοκαιρινή παρτίδα σκάκι κι άλλη μια»

Γ’ βραβείο: Νατάσσα Θάνου για το διήγημα «Άκου το θρήνο της σιωπής»

 

  • ΠΕΖΟΓΡΑΦΗΜΑ – ΔΙΗΓΗΜΑ

Α’ βραβείο: Νίκος Σακελλαρόπουλος για το διήγημα «Οι απόκληροι των βράχων»

Β’ βραβείο: Μαίρη Χατζηαντωνίου για το διήγημα «Ο φαροφύλακας»

Γ’ βραβείο: Εύα Μαθιουδάκη για το διήγημα «Δια θαλάσσης»

Έπαινος: Βασιλική Γάτσιου για το διήγημα «Τζίντζερ, χίλιες & μια νύχτες»

Έπαινος: Λυδία Μαργαρώνη για το διήγημα «Τοτέμ»

                               

  • ΠΕΖΟΓΡΑΦΗΜΑ - ΝΟΥΒΕΛΑ

Α’ βραβείο: Λίλη (Ευαγγελία) Χελιώτη για τη νουβέλα «Εμπρός στον καθρέφτη της ζωής σου»

Β’ βραβείο: Κασσιανή Μαρίνου για τη νουβέλα «Πτήση 4162 Αθήνα-Μόναχο»

Γ’ βραβείο: Σωτηρία Βασιλείου για τη νουβέλα «Τα παιδιά του Αιόλου»

Έπαινος: Χριστίνα – Παναγιώτα Γραμματικοπούλου για τη νουβέλα «Η σεληνιακή όψη του άντρα»

 

  • ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

Α’ βραβείο: Μελίνα Τριανταφυλλίδου για το παραμύθι «Το ψαράκι που ήθελε να πετάξει»

Β’ βραβείο: Χρυσούλα Μάντη για το παραμύθι «Το νησί της καλοσύνης»

Β’ βραβείο: Δήμος Δημάδης για το παραμύθι «Μια φορά κι έναν καιρό»

Γ’ βραβείο: Αικατερίνη Θεοδωρακοπούλου - Φακιολά για το παραμύθι «Το χωριό του καβγά που έγινε εργαστήρι της χαράς»

Έπαινος: Στέλιος Μπεκιράκης για το παραμύθι «Ο μάγος που εξαφάνισε τα χρώματα»

Έπαινος: Σοφία Σωτήρχου για το παραμύθι «Ο Τζίτζης, η Τζίτζη και το Ντιντικάκι»

Έπαινος: Χρυσούλα Μιχαλοπούλου για το παραμύθι «Ζήσε και γέλα»

Έπαινος: Μαρία Γραμματικάκη για το παραμύθι «Ο κύκλος της ζωής του Πορτοκαλένιου»

Έπαινος: Μαργαρίτα Αναστασίου για το παραμύθι «Το γαλαζαστέρι»

 

 

Φωτογραφία: Σταυρούλα Αμβράζη

 

Περισσότερο φωτογραφικό υλικό 

 

Video Link 1

 

Video Link 2