Σε μια ιδιαίτερα επιμορφωτική και πολιτιστική ατμόσφαιρα μέσα στον ιερό χώρο του Μουσείου της Ακρόπολης την Τετάρτη 5 Απριλίου στις 4.30μ.μ., με την παρουσία πολυπληθούς ακροατηρίου των γραμμάτων και τεχνών, τιμήθηκαν οι επέτειοι αναβίωσης των συμβόλων του Ολυμπισμού <120 χρόνια Ολυμπιακός Ύμνος (1896–2016) - 80 χρόνια Λαμπαδηδρομία (1936–2016)>, υπογράφτηκε η διακήρυξη ανάδειξης του Ολυμπιακού Ύμνου, ως Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά, από την UNESCO και παρουσιάστηκε το δίγλωσσο βιβλίο – λεύκωμα «Ολυμπισμός – Ολυμπιακός Ύμνος – Κωστής Παλαμάς» του συγγραφέα, καθηγητή Θεόδωρου Μαλλιά.


  

 

Στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης αναβίωσαν τα Ολυμπιακά Ιδεώδη.

 

Σε μια ιδιαίτερα επιμορφωτική και πολιτιστική ατμόσφαιρα μέσα στον ιερό χώρο του Μουσείου της Ακρόπολης την Τετάρτη 5 Απριλίου στις 4.30μ.μ., με την παρουσία πολυπληθούς ακροατηρίου των γραμμάτων και τεχνών, o Σύλλογος Καλών Τεχνών «Κωστής Παλαμάς», ο Πολιτιστικός φορέας «Πολιτεχνόπολη Μαρσύας», η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, ο Όμιλος για την UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος, η Πανελλήνια Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, η Ομοσπονδία Ελλήνων Βετεράνων Αθλητών Στίβου, η Ομοσπονδία Πάλης, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου, η Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης», ο Σύλλογος Πατρέων Πρωτευούσης και η Σοροπτιμιστική Ένωση Ελλάδος, ως συνδιοργανωτές και με την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, ένωσαν τις δυνάμεις τους και τους ευγενείς τους πόθους με σκοπό να τιμήσουν τις επετείους αναβίωσης των συμβόλων του Ολυμπισμού <120 χρόνια Ολυμπιακός Ύμνος (1896–2016) - 80 χρόνια Λαμπαδηδρομία (1936–2016)>, να υπογράψουν τη διακήρυξη ανάδειξης του Ολυμπιακού Ύμνου, ως Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά, από την UNESCO και να παρουσιάσουν το βασικό κριτήριο στήριξης, το δίγλωσσο βιβλίο – λεύκωμα «Ολυμπισμός – Ολυμπιακός Ύμνος – Κωστής Παλαμάς» του συγγραφέα, καθηγητή Θεόδωρου Μαλλιά, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πανεπιστημιακού Αθλητισμού, αναδεικνύει και προβάλει τον Ολυμπισμό και τα Ολυμπιακά ιδεώδη που αναβιώνουν και διακηρύττονται μέσα από τους στίχους του Τιτάνα του Πνεύματος,  Κωστή Παλαμά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μετά την υποδοχή των επισήμων-καλεσμένων από τους παρουσιαστές  της εκδήλωσης,  τη γνωστή ηθοποιό κα Κάτια Νικολαίδου και τον δημοσιογράφο κο Αχιλλέα Παπαδιονυσίου, ανακοινώθηκαν οι έγγραφες ευχές του Προέδρου της Δημοκρατίας Εξοχότατου κου Παυλόπουλου Προκόπη, του Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, κου Βαλτινού Θανάση, του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος κου Γεωργίου Πατούλη και της υπεύθυνης επικοινωνίας και marketing του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών κας Ελένης Στέλλα.

 

«Οι παρουσιαστές της εκδήλωσης:  Κάτια Νικολαϊδου, ηθοποιός  και Αχιλλέας Παπαδιονυσίου, δημοσιογράφος»

 

Ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου, μ’ ένα στοχαστικό και διαχρονικό τρόπο,  από τον Ομότιμο καθηγητή και Ιδρυτικό Πρόεδρο της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών, κο Βασίλη Κλεισούρα και τον Φιλόλογο-Συγγραφέα, κο Φώτη Δημητρόπουλο.

Στη συνέχεια έπαιξε ένα συγκινητικό βιογραφικό video  για τον  δάσκαλο, επιστήμονα, αθλητή, Θεόδωρο Μαλλιά, αφιέρωμα των Βετεράνων Αθλητών Στίβου, μέσα από το οποίο αναδεικνύεται και καταξιώνεται το μήνυμα, ότι μπορεί ο κάθε νέος να πετύχει τους στόχους του καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια και ακολούθως, ο συγγραφέας - καθηγητής τεκμηρίωσε με οπτικοακουστικό τρόπο, γιατί οφείλει η «UNESCO να αναδείξει τον Ολυμπιακό Ύμνο του Κωστή Παλαμά ως Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά.

 

«Ο καθηγητής-συγγραφέας Θεόδωρος Μαλλιάς στο βήμα»

 

Τη σκυτάλη πήραν οι εύστοχοι και ελπιδοφόροι χαιρετισμοί των συνδιοργανωτών της εκδήλωσης, για τον Όμιλο για την UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος, η Πρόεδρος κα Νίνα Διακοβασίλη, η οποία εντυπωσίασε και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό με την απαγγελία του Ολυμπιακού Ύμνου και την ομιλία της, την οποία έκλεισε λέγοντας < ...Σήμερα σε τούτη τη σύναξη νιώθω, όχι μόνο περηφάνια και χαρά αλλά πιστεύω πως αυτή η πλεγμένη έννοια της ολυμπιακής ιδέας και του ύμνου πρέπει επιτέλους να χαρακτηριστεί από τη Διεθνή Οργάνωση UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς ήθους και ιδέας και θα κλείσω με τη φράση του Νίκου Καζαντζάκη «Ό,τι επιθυμείς να το φωνάζεις, δυνατά!!! σαν αγρίμι να γίνεσαι...Δεν ταιριάζει η μετριότητα με τη λαχτάρα!» >, για την  Πανελλήνια Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ο δημοσιογράφος κος Γεώργιος Λιμπέρης, για την Ομοσπονδία Ελλήνων Βετεράνων Αθλητών Στίβου, ο Γ. Γ. κος Μιχάλης Κουτσουδάκης, για τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου, ο Πρόεδρος κος Σωτήρης Τριανταφύλλου, για την Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης», ο Πρόεδρος, Χρηστάκης Μιχάλης, για τον Σύλλογο Πατρέων Πρωτευούσης, ο Πρόεδρος κος Θεοδόσης Γεωργίου, για τη Σοροπτιμιστική Ένωση Ελλάδος, η Πρόεδρος κα Αμαλία Βαρότση-Ραγκούση.

 

«Η πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, Νίνα Διακοβασίλη στο βήμα»

 

Το πρόγραμμα ολοκλήρωσε η εντυπωσιακή παρουσία του έργου ΦΩΤΑΞΙΕΣ «ΟΛΥΜΠΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΦΩΣ το οποίο επιμελήθηκε, παρουσίασε και ερμήνευσε  ο καταξιωμένος σκηνοθέτης, καθηγητής Δραματικής Τέχνης, κος Κατσίβελος Πάρις. Τον  συνόδευε με Αρχαία Ελληνική Λύρα, Δίαυλο & Σύριγγα του Πανός ο εξαίρετος Τάκης Τσατσούλας. Συμμετείχε η γνωστή Μονωδός - Τραγωδός Σοφία Μαντζάκου.

Στο πιάνο ήταν η εκλεκτή Λίνα Βελωνά.

 

 

 

 

Σε κάθε ομιλητή, εκπρόσωπο και καλλιτέχνη  απονεμήθηκε  από τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων  «Κωστής Παλαμάς» και της «Πολιτεχνόπολης Μαρσύας» τιμητικό ενθύμημα για την στήριξη της ανάδειξης του Ολυμπιακού ύμνου σε Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας.


Την μεγάλη αυτή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων οι:  ΑΝΚΑ  ΚΙΣΑΛΙΤΣΑ- Πολιτιστική Εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Ρουμανίας στην Αθήνα, ΔΡ. ΜΑΙΡΗ ΜΑΡΟΥΛΗ - ΖΗΛΕΜΕΝΟΥ –Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ομίλων και Κέντρων για την UNESCO και του Ομίλου Αργολίδος για την UNESCO, ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ – Αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ομίλων και Κέντρων για την UNESCO, ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΡΕΛΑΣ – Γ.Γ. του Εθνικού Συμβουλίου Ομίλων και Κέντρων για την UNESCO και Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Αθηνών για την UNESCO, ΜΑΝΩΛΗΣ  ΚΩΣΤΑΝΑΣ – Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Καλλιθέας, ΠΑΥΛΟΣ  ΚΑΒΑΣΗΣ – Εκπρόσωπος του Δήμου Αιγάλεω, ΞΕΝΟΦΩΝ  ΜΟΥΣΣΑΣ – Καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, ΛΑΜΠΡΟΣ  ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ – Καθηγητής Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης και μέλος του Παγκόσμιου Συνεδρίου της AHEPA,  ΜΙΧΑΛΗΣ  ΓΛΑΜΠΕΔΑΚΗΣ –Ομότιμος Καθηγητής του ΤΕΙ Αθήνας, ΣΟΦΙΑ  ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ – Ολυμπιονίκης ιστιοπλοϊας – Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ – Γ.Γ. Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, ΠΑΝΟΣ  ΠΑΠΑΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ – Επίτιμος Πρόεδρος του Ομίλου, ΚΑΡΒΟΥΝΤΖΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ – Οργανωτικός Γραμματέας του Ομίλου, ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ –ΕικαστικόςΈφορος Δ.Σ. του Ομίλου, ΚΑΡΒΟΥΝΤΖΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ –Έφορος Β’ Δ.Σ. του Ομίλου, ΒΕΡΑ  ΜΕΣΣΙΝΗ – Πρόεδρος της κίνησης «ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ», MAΡΙΑ ΤΡΥΦΩΝΙΔΗ –Πρόεδρος του Συλλόγου «ΦΛΟΓΑ», ΦΩΤΕΙΝΗ  ΜΕΦΦΟΥ –Μέλος του Συλλόγου «ΦΛΟΓΑ»,  ΓΙΑΝΝΗΣ  ΓΑΛΑΝΗΣ – Πρόεδρος της Ένωσης «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ», ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ  ΤΖΙΤΖΟΚΟΣ- Πολιτιστική Εταιρεία «Το μαρτυρικό Δίστομο -218 σφαγιασθέντες», Κ. ΖΕΛΟΥ – Σοροπτιμιστική Ένωση Ελλάδος, ΠΕΤΡΟΣ  ΠΑΡΙΑΝΟΣ – Γ.Γ. Ωδείων και Μουσικών Σχολών, ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΣΑΛΑΜΑΝΙΚΗ – Εκπρόσωπος του Συλλόγου «ΕΛΕΑΝΝΑ»,  ΜΑΝΤΩ –Εκπρόσωπος του Συλλόγου «ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ», ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΣ  ΣΤΑΥΡΟΣ –Επιστημονικός συνεργάτης του Συλλόγου «ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ», εκπρόσωποι φορέων, πολλά μέλη και φίλοι του Ομίλου.

 

Photo gallery:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφία

Δημήτρης Καρβουντζής

 

 

 

 

Video Link 1

 

Video Link 2

 

Περισσότερο Φωτογραφικό Υλικό

 

Ομιλία Προέδρου