"240 Χρόνια Ι. Καποδίστριας. Ο Έλληνας Διπλωμάτης που άλλαξε τον ρου της Ευρωπαϊκής Ιστορίας". Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2016, ώρα 18:00, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Παλαιά Βουλή), Σταδίου 13, Αθήνα

Μία σπουδαία πολιτιστική εκδήλωση σε πρεσβευτικό επίπεδο, πραγματοποιήθηκε με τεράστια επιτυχία, από τον Όμιλο για την UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος, στις 11 Φεβρουαρίου, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής των Ελλήνων για τον εορτασμό των “240 χρόνων από τη γέννηση του Ι. Καποδίστρια – Του Έλληνα διπλωμάτη που άλλαξε τον ρου της Ευρωπαϊκής Ιστορίας”.

 


  

 

Εξαιρετικά επιτυχημένη η εκδήλωση

για τα 240 χρόνια από τη γέννηση

του κορυφαίου Έλληνα Διπλωμάτη, Ι. Καποδίστρια

στην Παλαιά Βουλή των Ελλήνων...

 

Μία σπουδαία πολιτιστική εκδήλωση σε πρεσβευτικό επίπεδο, πραγματοποιήθηκε με τεράστια επιτυχία, από τον Όμιλο για την UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος, στις 11 Φεβρουαρίου, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής των Ελλήνων για τον εορτασμό των “240 χρόνων από τη γέννηση του Ι. Καποδίστρια – Του Έλληνα διπλωμάτη που άλλαξε τον ρου της Ευρωπαϊκής Ιστορίας”.

 

 

 

Ένα όραμα που ξεκίνησε από τον νεαρό υποψ. Δρα Πολιτιστικής Διπλωματίας, κ. Πέτρο Δ. Καψάσκη, στην πρόταση του οποίου η 11η Φεβρουαρίου, μέρα γεννήσεως του πρώτου κυβερνήτη της χώρας Ι. Καποδίστρια, προτείνεται να καθιερωθεί πανελληνίως ως επετειακή ημέρα αφιερωμένη στον Έλληνα Διπλωμάτη του Υπουργείου Εξωτερικών.

 

Στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου της Παλαιάς Βουλής των Ελλήνων, απηύθυνε χαιρετισμό η Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, κ. Δέσποινα Διακοβασίλη, η οποία εξήρε το ήθος του Ι. Καποδίστρια σημειώνοντας ”ένα αλίμονο ανεβαίνει στα χείλη μου γιατί, αν ζούσε σήμερα, η πορεία της Ελλάδας θα ήταν πολύ διαφορετική”.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ως ομιλητές, η Α.Ε. ο Πρέσβυς της Ρωσίας, κ. Andrey Maslov, η  Α.Ε. η Πρέσβυς της Σλοβενίας, κ. Anita Pipan, η Α.Ε. ο Πρέσβυς της Ελβετίας, κ. Hans-Rudolf Hodel, ο πληρεξούσιος Υπουργός Α’, κ. Γεώργιος Πουκαμισάς, ο Γραμματέας της Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Σωτηριάδης, ο κ. Πέτρος Καψάσκης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Αίγινας και μέλος του Δικτύου πόλεων “Ι. Καποδίστριας”, κ. Δημήτριος Μούρτζης.

Η Α.Ε. ο Πρέσβυς της Ρωσίας, κ. Andrey Maslov, σε εξαίρετα ελληνικά μίλησε για την προσωπικότητα του Ι. Καποδίστρια και τη συμβολή του στη ρωσική διπλωματία, ζητώντας να διαφυλάξουμε αυτήν τη σπουδαία κληρονομιά.

Η Α.Ε. η Πρέσβυς της Σλοβενίας, κ. Anita Pipan, μίλησε για την καταγωγή της οικογένειας Καποδίστρια από την πόλη Koper ή άλλως Κάπο της Σκοβενίας, τη διεθνή πορεία και συμβολή του στο όραμα της Ευρώπης.

Η Α.Ε. ο Πρέσβυς της Ελβετίας, κ. Hans-Rudolf Hodel, υπογράμμισε τη συμβολή του Ι. Καποδίστρια στη διαμόρφωση του ελβετικού κράτους και της ελβετικής νομοθεσίας.

 

Ο πληρεξούσιος Υπουργός Α’, κ. Γεώργιος Πουκαμισάς, αναφέρθηκε σε εκείνα τα στοιχεία της προσωπικότητας του Ι. Καποδίστρια που τον έκαναν πάντα να κερδίζει την εκτίμηση και τη συμπάθεια όλων – ”επίμονος, ευγενής, ακέραιος, ηθικός”.

 

 

Ο Γραμματέας της Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Σωτηριάδης, εξήρε το πνεύμα, την ηθική και την παιδεία του σπουδαίου Έλληνα διπλωμάτη, Ι. Καποδίστρια.

 

Ο υποψ. Δρ. Πολιτιστικής Διπλωματίας, κ. Πέτρος Καψάσκης, μίλησε για τον άνθρωπο Ι. Καποδίστρια και τη διαχρονικότητα των αξιών που πρέσβευε.

 

Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά η καταπληκτική, Παιδική Νεανική Συμφωνική ορχήστρα “Ν.Π” υπό τη διεύθυνση της Νίνας Πατρικίδου και υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και οι λυρικοί καλλιτέχνες Διονύσης Τσαντίνης, μπασοβαρύτονος, Δημήτρης Σιγαλός, τενόρος και Αρκάδιος Ρακόπουλος, βαρύτονος.

 

Ακολούθως, ο Όμιλος βράβευσε με το μετάλλιο τιμής, την Δρ. Δέσποινα Σμυρλή, μοριακή βιολόγο για την προσφορά της στην επιστήμη και τον κ. Αχιλλέα Βασιλείου, γλύπτη για την προσφορά του στην τέχνη.

 

Την μετάφραση σε παρόντα χρόνο, ανέλαβε με επιτυχία η εικαστικός και μέλος του Ομίλου, κ. Λένα Ιωαννίδου.

 

Την παρουσίαση και τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η κ. Μαρία Λυσάνδρου, αρχισυντάκτρια του περιοδικού ”Hellenic Nexus”.

 

Παρέστησαν, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβυς κ. Καλπαδάκης Ευάγγελος, ο Διπλωματικός Σύμβουλος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Πρέσβυς ε.τ. κ. Θεοχαρόπουλος Σπύρος, ο επρόσωπος του Μακαριοτάτου Αρχεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, Πρωτοπρεσβύτερος Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών, πατήρ Δημήτριος Νίκου, ο Πρέσβης κ. Λινάρδος, η εκπρόσωπος της Αντιπροεδρίας της Κυβερνήσεως κ. Μαρία Σκουρογιάννη, η Διπλωματική Σύμβουλος του Υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού, κ. Άννα Δαλαμάγκα, ο εκπρόσωπος του Υπουργού Άμυνας, Ταξίαρχος κ. Ευθύμιος Χαροκόπος, ο Διευθυντής Γραφείου του Υφ. στον Πρωθυπουργό, κ. Μεϊμάρης Κωνσταντίνος, η Περιφερειακή Σύμβουλος, εντεταλμένη σε θέματα Διεθνών Σχέσεων της Περιφέρειας Αττικής, κ. Αικατερίνη Παλιού, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, κ. Βασίλης Λεβέντης, ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ, κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο εκπρόσωπος του Γ.Γ της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε, Βουλευτής Λέσβου, κ. Τάσσος Σταύρος, ο κ. Πασπαλιάρης Παναγιώτης από το ΠΟΤΑΜΙ, ο πολιτευτής κ. Άγγελος Παπαλεξόπουλος από τους ΑΝ.ΕΛ., ο πρώην υπουργός και Αναπλ. Πρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων του ΕΚΠΑ, καθηγητής, κ. Ναπολέων Μαραβέγιας, ο Δήμαρχος Οινουσών και εφοπλιστής, κ. Ευάγγελος Αγγελάκος, ο Δήμαρχος Μαραθώνα, κ. Ηλίας Ψινάκης, η καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και Σπουδών ”Ι. Καποδίστριας”, κ. Μαίρη Ζηλεμένου, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Έργου «Ι. Καποδίστρια», κ. Ανδρέας Κούκος, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης των Φίλων του R. Schuman, κ. Ανδρέας Θανασούλιας, ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Δημήτριος Κουτρούμπας, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Γυναικών Θεσσαλονίκης – Μακεδονίας «Εν Αθήναις», κ. Καίτη Γάκη – Καψή, ο εκπρόσωπος, αν. Επικεφαλής της Επιστημονικής Δνσης του ΕΟΠΕ, υπ Δρ. Δημήτριος Αντώνογλου, εκπρόσωποι της οικονομικής και επιχειρηματικής ζωής του τόπου, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, πλήθος φοιτητών, καλλιτέχνες, μέλη και φίλοι του Ομίλου.

 

Photo gallery

 

 

 

 

 

Φωτογραφία:

Δημήτρης Καρβουντζής

 

 

Video Link