Διορθόδοξη Έκθεση Σύγχρονης Αγιογραφίας

24 – 28 Σεπτεμβρίου 2016, Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»  Διοργάνωσης του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

 


 

ΔΙΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

24 – 28 Σεπτεμβρίου 2016

Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»

 

Ο Όμιλος γνώρισε, ίσως, τη μεγαλύτερη αναγνώρισή του με τη διοργάνωση της Διορθόδοξης Έκθεσης Σύγχρονης Αγιογραφίας, που πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», από τις 24 ως τις 28 Σεπτεμβρίου του 2016, σε ένα τετραήμερο πλαισιωμένο από παράλληλες εκδηλώσεις.

Σε αγαστή συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και ειδικότερα με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και τον Πρόεδρό του, κύριο Χρήστο Τεντόμα, υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, τη συμμετοχή και υποστήριξη της Πρεσβείας της Βουλγαρίας, της Πρεσβείας της Ρουμανίας, του Μορφωτικού Κέντρου της Πρεσβείας της Αιγύπτου στην Αθήνα, του Μορφωτικού Γραφείου της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα «Σπίτι της Κύπρου», του Ρωσικού Πολιτιστικού & Επιστημονικού Κέντρου της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Πρεσβείας της Σερβίας και της Ιεράς Επισκοπής στην Ελλάδα, του Κοπτορθόδοξου Πατριαρχείου της Αιγύπτου, συνετελέσθη ένα άρτιο γεγονός, που μάγεψε κάθε επισκέπτη της έκθεσης.

Στον ιδιαίτερα προσεγμένο εκθεσιακό χώρο, του «Μελίνα», εκτέθηκαν συνολικά 54 έργα από 35 σύγχρονους, δόκιμους και αναγνωρισμένους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Βυζαντινές αγιογραφίες, ξυλόγλυπτα, κεντητά, ακουαρέλες, ψηφιδωτά, τοιχογραφίες, απέδειξαν πως η πίστη με την κατάθεση ψυχής, δημιουργεί αριστουργήματα. Έργα που αναδείκνυαν το μεγαλείο της «αγιογραφικής τέχνης» με την πολυποικιλότητα των σχολών της, από το χθες στο σήμερα και τη διαχρονικότητα της Ορθοδοξίας, υμνώντας μέσα από την Τέχνη το μεγαλείο της και αναδεικνύοντας τη συνέχεια και τη σημαντικότητά της για την ανθρώπινη ύπαρξη, σε πνεύμα αγάπης και αδελφοσύνης των λαών και των εθνών. Έλαβαν μέρος οι εικαστικοί (αλφαβητικά): ABDELKHALEK SALAH, ADEL NASSIEF IBRAHEM, ΒΑΛΑΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΓΙΟΒΑΝΟΒ – ΦΤΟΥΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, ΓΚΟΥΛΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΔΙΑΚΟΒΑΣΙΛΗ ΝΙΝΑ, ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΛΑΙΡΗ, ΖΟΥΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ, ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ, ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΚΑΡΑΤΖΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑ, ΚΑΣΤΕΛΛΗ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ, ΚΟΤΤΗ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ, ΚΡΥΣΤΑΛΛΗ ΕΛΕΝΑ, KVLIVIDZE IRMA, ΛΑΠΟΥΡΤΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ, ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΜΑΝΙΑΤΗ – ΣΙΤΑ ΕΛΠΙΔΑ, ΜΑΡΑΒΕΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, ΜΑΥΡΟΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΡΗΣ, MIHAI COMAN, ΜΙΧΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, MURARIU ELENA, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΛΟΥΝΤΜΙΛΑ, ΣΑΒΒΙΔΗ ΘΕΟΔΩΡΑ, ΣΙΔΕΡΗ ΜΑΡΙΑ, ΣΚΑΛΙΩΤΗΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ, ΤΣΑΠΡΟΥΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, ΤΣΙΣΜΕΤΖΗ ΕΛΕΝΗ, ΤΣΟΛΑΚΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ, ΦΟΥΣΕΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ.

 

 

 

Εγκαίνια Σάββατο 24/09/2016 στις 19:00

Τα εγκαίνια στις 24 Σεπτεμβρίου στις 7:30μμ, πραγματοποιήθηκαν σε μια κατάμεστη από επισκέπτες αίθουσα και η έκθεση άνοιξε με την τέλεση αγιασμού από τον εκπρόσωπο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Πρωτοπρεσβύτερο κ. Αναστάσιο Βλαβιανό. Τη βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους όλοι οι καλλιτέχνες που έλαβαν μέρος στην έκθεση, καθώς και η κ. Ερμίνα Κυπριανίδου, Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Περιφέρειας Αττικής, ο κ. Βεσελίν Ιβάνοβ, Πληρεξούσιος Υπουργός της Πρεσβείας της Βουλγαρίας στην Αθήνα, η κ. Άνκα Κισαλίτα, Πολιτιστικός Σύμβουλος της Πρεσβείας της Ρουμανίας στην Αθήνα, ο Δρ. Χουσεϊν Μαρί Μαχμούντ, Μορφωτικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Αιγύπτου, η κ. Νίκη Μιχαηλίδου, Λειτουργός στο «Σπίτι της Κύπρου» της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Ρογκαλιόβ Γκεννάτι, Αντιπρόσωπος του Ρωσικού Πολιτιστικού & Επιστημονικού Κέντρου της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο κ. Λιόνης Ανδρέας, Επίτιμος Πρόξενος της Δημοκρατίας της Τσεχίας, ο Σεβασμιότατος Αντώνιος, Αρχιεπίσκοπος Ιεροσολύμων της Αιγυπτιακής Κοπτορθόδοξης Εκκλησίας, ο Σεβασμιότατος Παύλος, Επίσκοπος Ελλάδος της Αιγυπτιακής Κοπτορθόδοξης Εκκλησίας, ο κ. Ριάντ Σάμι, Πρόεδρος του Χριστιανικού Κοπτορθόδοξου Πνευματικού Κέντρου, ο κ. Ιωάννης Τζεν, Πρόεδρος του Ελληνορωσικού Συνδέσμου Φιλίας & Συνεργασίας, ο κ. Λυκούργος Παπαγιαννόπουλος, Πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου, η κ. Ιατροπούλου, Πολιτιστικός Σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών, οι κ.κ Λινάρδου Καλλιρόη και Ιωαννίδης Ανδρέας από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), ο κ. Βασίλης Ορθόπουλος, καθηγητής Ιατρικής Αθηνών, ο κ. Πάνος Κατσιαούνης του Τμήματος Επικοινωνίας του Ιδρύματος «Μιχ. Κακογιάννης», η κ. Κολτσίδα – Μακρή Ιωάννα, Επίτιμη Διευθύντρια Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η οποία προλόγισε τον εικαστικό κατάλογο της έκθεσης και πλήθος εκλεκτών προσκεκλημένων.

 

 

Το κοινό καλωσόρισε η Γ.Γ του Ομίλου κ. Μαρία Δημητριάδη, δίνοντας το λόγο στην πρόεδρο κ. Νίνα Διακοβασίλη, η οποία παρουσίασε τον σκοπό της όλης διοργάνωσης λέγοντας: «Η σύλληψη της ιδέας έγινε μέσα στο Δ.Σ. του Ομίλου, με στόχο να αναδείξουμε όχι απλά την πολυποίκιλη «τέχνη» της αγιογραφίας αλλά να προβάλλουμε τους μύστες του Θείου, από όπου και αν προέρχονται, ως λειτουργικούς υπηρέτες του μυστηρίου της σωτηρίας του ανθρώπου. Όλοι όσοι συμμετέχουν, δεν παράγουν το εφήμερο και προσωπικό, αλλά το αιώνιο και οικουμενικό, δίνοντας την δική τους συμβολή, τον δικό τους παλμό. Η αποτύπωση του Θείου που περνά από την ψυχή τους, είτε με δυτικόμορφη τεχνική, είτε βυζαντινή παραδοσιακή, με κέντημα ή ψηφιδωτό, δεν παύει να διακωνεί εικαστικά τα μυστήρια του Θείου, να δείχνει τον κόσμο της Χάριτος. Το δόγμα και το ήθος, η πίστη και η πράξη, αποτελούν πραγματικότητες άρρηκτα συνδεδεμένες για τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες, από όποια χώρα και αν προέρχονται. Τους συγχαίρω και τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου που στήριξαν την προσπάθεια μας».

 

Ακολούθησε η μουσική παράσταση «Φως ιλαρόν» του κ. Σωτήρη Δογάνη, καταξιωμένου ερμηνευτή, καθηγητή Βυζαντινής μουσικής, Θεολόγου και Πρωτοψάλτη, τον οποίο πλαισίωσαν μοναδικά οι διακεκριμένοι σολίστ μουσικοί,  Κατερίνα Μεγάλου στο πιάνο, Δημήτρης Καζάνης στο βιολί και Θοδωρής Καζάνης στο τσέλο, αγγίζοντας τις καρδιές των επισκεπτών. Ύμνοι, «λυγμοί» στίχων και μουσικά ακούσματα απο το «Άξιον εστί» του Μίκη Θεοδωράκη, έκαναν το κοινό να  μυσταγωγεί τραγουδώντας μαζί του, σε ένα μουσικό θυμίαμα ανάμεσα στους Αγίους… και η βραδιά έκλεισε με πλούσιο μπουφέ και κρητικό οίνο στον κήπο του «Μελίνα».

 

 

Video Link

 

 Facebook Link

 

 

Τρίτη 27/09/2016 στις 19:00

 Την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου στις 19:00, ακολούθησε εκδήλωση αφιερωμένη στην Ελληνορωσική φιλία και τους δεσμούς που δένουν τους δύο Ορθόδοξους λαούς, στα πλαίσια του «Έτους Ελλάδας – Ρωσίας 2016».

Στην κατάμεστη από επισκέπτες αίθουσα, η εκδήλωση άρχισε με τον μεστό χαιρετισμό του Προέδρου του Οργανισμού Πολιτισμού, Άθλησης και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) κ. Χρήστου Τεντόμα.

 

 

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), κ. Χρήστος Τεντόμας στο βήμα.

 

Στη συνέχεια, ο κ. Λουκάς Γκούλτας, Πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Γαλάξα η Θαλασσοκρατούσα» μας παρουσίασε το ρωσικό, ιστορικό κειμήλιο, την εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου «Της των πάντων θλιβομένων η Χαρά», ως ιδιοκτήτης της. Μια εικόνα 150 και πλέον ετών, που έφερε από τη Ρωσία στην Ελλάδα το 1867 η Δούκισσα Όλγα Κωνσταντίνοβνα, και ευγενώς παραχωρήθηκε στην έκθεση από το Σωματείο. Εικονίζει τη Θεομήτορα σε ολόσωμη, ορθία στάση, πάνω σε ένα συννεφάκι, να κρατά στην αγκαλιά της τον Ιησού Χριστό. Στα πόδια της βρίσκονται δύο Άγγελοι. Ο ένας προσφέρει ψωμί στους πεινασμένους και ο άλλος νερό στους διψασμένους, κάτω από τα άγρυπνο και γλυκύτατο βλέμμα της Παναγίας μας. Είναι η εικόνα της άπειρης Θεομητορικής Φιλανθρωπίας, της μεγάλης Μάνας που φροντίζει και μεριμνά για ολόκληρο το ανθρώπινο γένος, ιδιαίτερα σε καιρούς χαλεπούς και δύσκολους.

Ο κ. Λουκάς Γκούλτας, πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Γαλάξα η Θαλασσοκρατούσα» στο βήμα.

 

Ακολούθησε ένα πλούσιο μουσικό πρόγραμμα από τον βαρύτονο κ. Γεώργιο Κακούρη και Θεομητορικοί ύμνοι, συνοδεία ισοκρατών και χορωδών απο τους πρωτοψάλτες Χάρη Συμεωνίδη, Κωνσταντίνο Πολίτη, Ηλία Σερασκέρη και Ελευθέριο Γκεζερλή. Στην συνέχεια η χορωδία του Ιερού ναού Αγίας Τριάδος Συντάγματος της Ρωσικής παροικίας Αθηνών, με χοράρχη τον κ. Βαλέριο Ορέσκιν έψαλαν λειτουργικούς ύμνους στη Σλαβική γλώσσα. Μια μουσική γέφυρα ένωσε ουρανό και γη, χάρη στις θεσπέσιες φωνές τους, χαρίζοντας στους παρευρισκόμενους μια μαγική βραδιά.

 

 

 

 

 

Video Link

 

 Facebook Link

 

 

 

Τετάρτη 28/09/2016 στις 18:00

Την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, στις 18:00, τελευταία μέρα της διοργάνωσης, παρακολουθήσαμε μια εξαιρετική μουσική βραδιά με το σύνολο «AMBERLINK ENSENBLE», αποτελούμενο από τους: Ηλία Καπάνταη, βαρύτονο, Nathalie Sdralis, βιολί, Νίκο Χαλκιά, φλάουτο, Stacy & Stephie Koulouris, keyboards και τη σοπράνο Αλεξάνδρα Καπάνταη σε ένα εξαιρετικό, κλασικό πρόγραμμα που το κοινό μαγεμένο, δεν ήθελε να τελειώσει.

 

 

Τη σκυτάλη πήρε η Γεωργιανή μικτή χορωδία παραδοσιακής και εκκλησιαστικής μουσικής «Η Αγία Νίνα», υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του κ. Mamuka Inadze, με την απόδοση εκκλησιαστικών ύμνων και παραδοσιακών τραγουδιών της Γεωργίας.

 

 

Ακολούθησαν οι απονομές επαίνων και αναμνηστικών σε όλους τους εικαστικούς που συμμετείχαν στην έκθεση και η όλη διοργάνωση έκλεισε σε κλίμα ενθουσιασμού και ικανοποίησης για την μεγάλη της επιτυχία.

   

 

 

 

 

 

 

 

Ο Όμιλος για την UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος, ιδιαίτερα ευχαριστεί τους χορηγούς επικοινωνίας: «Αθήνα 9.84», Αντώνη Τσαγκρώνη της atticanews.gr, Ντίνα Κονταρίνη των cityinews.gr και «Ωδή στην Τέχνη», Μαρία Χατζηνικολάου της mcnews.gr, Δημήτρη Ζάχο του «afieromata.gr», την ΕΡΤ που κάλυψε τηλεοπτικά την εκδήλωση της Τρίτης 27 Σεπτεμβρίου, καθώς και την «Ακαδημία» - Κέντρα ξένων γλωσσών, πληροφορικής & μετάφρασης, της Ειρήνης Ντούρα - Καββαδία για την αποκλειστική χορηγία των μεταφράσεων.

 

 

 

Video Link

 

 Facebook Link

 

 

 

Υπεύθυνη διοργάνωσης: Δημητριάδη Μαρία

Επιμέλεια έκθεσης: Δημητριάδη Μαρία, Διακοβασίλη Νίνα, Καρακατσάνης Δημήτρης, Κρυστάλλη Έλενα

Φωτογράφιση έκθεσης και παράλληλων εκδηλώσεων: Καρβουντζής Δημήτρης