«Ταξιδεύοντας την Τέχνη»

Ομαδική έκθεση εικαστικών του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος.

9 – 17 Απριλίου 2016 στο Βουλευτικό Μέγαρο του Ναυπλίου.

 


 

Χάραγμα πορείας εκτός των τειχών, η εικαστική έκθεση του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος με τίτλο «Ταξιδεύοντας την τέχνη» που πραγματοποιήθηκε στο Βουλευτικό Μέγαρο του Ναυπλίου από τις 9 ως τις 17 Απριλίου 2016, με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Ναυπλιέων και υπό την αιγίδα του Ιδρύματος «Γεωργία Ι. Σαμαρτζή – Πολιτεία Αγάπης». Tα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 9 Απριλίου στις 7μμ.

 

 

Μετά από διαβουλεύσεις που είχαν προηγηθεί, μήνες πριν, με τον Δήμαρχο Ναυπλιέων, κύριο Δημήτρη Κωστούρο και με την εκεί πολιτιστική μας εκπρόσωπο, κυρία Νένα Στογιάνοβιτς, ένα όνειρο πραγματώθηκε  στην ιστορική αυτή πόλη. Η επιλογή δεν ήταν τυχαία. Το Ναύπλιο ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του ελεύθερου Ελληνικού κράτους μετά την επανάσταση του ’21. Ήταν η πόλη που δέχτηκε τον πρώτο Έλληνα Κυβερνήτη –τον Ιωάννη Καποδίστρια – και ήδη είχε προηγηθεί από τον Όμιλό μας, η εκδήλωση εορτασμού των γενεθλίων και του έργου του, με τίτλο «240 Χρόνια Ιωάννης Καποδίστριας – ο Έλληνας διπλωμάτης  που άλλαξε τον ρου της Ευρωπαϊκής Ιστορίας» στην Παλαιά Βουλή των Ελλήνων.

 

Με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης, ο Όμιλος οργάνωσε διήμερη εκδρομή μελών και φίλων στο μαγευτικό Ναύπλιο. Με την άφιξη μας στο Βουλευτικό, η ομάδα που συνόδευε την αποστολή των έργων, ο ζωγράφος κος Δημήτρης Καρακατσάνης, η κα Δέσποινα Καρβουντζή, η πρόεδρος κα Νίνα Διακοβασίλη, η εικαστικός κα Λένα Τσολακίδου, ο φωτογράφος μας κος Δημήτρης Καρβουντζής, η εικαστικός κα Τζένη Παπαγεωργίου, ο γλύπτης κος Γιώργος Ρούσσης και η γραμματεία μας, ανασκουμπώθηκαν και έπεσαν κυριολεκτικά με τα μούτρα στην δουλειά του στησίματος, δίνοντας μάχη με τον χρόνο αφού το απόγευμα της ίδιας μέρας θα πραγματοποιούνταν τα εγκαίνια.

 

Την εκδήλωση των εγκαινίων τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων κος Δημήτρης Κωστούρος, ο Πρωτοσύγγελος της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδας κος Χρυσόστομος Μιχαλόπουλος, εκπροσωπώντας τον Μητροπολίτη Αργολίδας, Σεβασμιότατο κο Νεκτάριο, ο Βουλευτής Αργολίδας του Σύριζα κος Ιωάννης Γκιόλας μετά της συζύγου του, ο Βουλευτής Αργολίδας της ΝΔ κος Ιωάννης Ανδριανός, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ναυπλιέων κος Ραφαήλ Μπαρού η πολιτευτής κα Σόνια Ταντάρου-Κρίγγου, η Πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΤ Δήμου Ναυπλιέων κα Πόπη Καλκούνου, η Διευθύτρια της ΔΕΥΑΝ κα Άννα Μαντά, η Πρόεδρος της Ένωσης Συγγραφέων και Λογοτεχνών Αργολίδος κα Αικατερίνη Παπανδριανού, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Γεωργία Ι. Σαμαρτζή – Πολιτεία Αγάπης», πατέρας Ραφαήλ και η Αντιπρόεδρος κα Φωτεινή Προύντζου, πολλοί άλλοι επίσημοι και εκπρόσωποι φορέων της πόλεως, καλλιτέχνες και εικαστικοί από την περιοχή και πλήθος κόσμου.

 

«Ο Πρωτοσύγγελος της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδας κος Χρυσόστομος Μιχαλόπουλος, στην τελετή αγιασμού των εγκαινίων»

 

«Ο Βουλευτής Αργολίδας κος Ιωάννης Ανδριανός και η Πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΤ Δήμου Ναυπλιέων, κα Πόπη Καλκούνου»

 

 

Όλοι οι επίσημοι απέδωσαν χαιρετισμό και διαβάστηκε από την Πρόεδρο του Ομίλου κα Νίνα Διακοβασίλη ο χαιρετισμός του Βουλευτή Αργολίδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κου Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος δεν κατάφερε να παραστεί. Συνεχάρησαν δε την προσπάθεια του Ομίλου, λέγοντας ότι τέτοιες κινήσεις είναι αξιόλογες για την διάδοση του πολιτισμού στην πατρίδα μας, αφού οι άνθρωποι της περιφέρειας έχουν την ανάγκη να παρακολουθούν αντίστοιχου επιπέδου εκδηλώσεις.

 

«Η πρόεδρος του Ομίλου, κα Νίνα Διακοβασίλη στο βήμα»

 

«Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων κος Δημήτρης Κωστούρος στο βήμα»

 

«Ο Βουλευτής Αργολίδας κος Ιωάννης Γκιόλας με την κα Διακοβασίλη

 

«O Πρόεδρος του Ιδρύματος «Γεωργία Ι. Σαμαρτζή – Πολιτεία Αγάπης», πατέρας Ραφαήλ στο βήμα»

 

Στα πλαίσια των εγκαινίων, ο Όμιλος τίμησε με το μετάλλιο τιμής για τη συνολική προσφορά της στην Τέχνη και τον Πολιτισμό τη βραβευμένη διεθνώς, αυτοδίδακτη Ναυπλιώτισσα ζωγράφο, κα Δήμητρα Γκάβα – Πολίτου, το οποίο παρέλαβαν πολύ συγκινημένες οι δύο κόρες της, Κατερίνα και Μαρία Γκάβα.

Ακολούθησε η απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων συμμετοχής στους εικαστικούς που έλαβαν μέρος στην έκθεση.

«Η ζωγράφος κα Κατερίνα Γκάβα, παραλαμβάνει εκ μέρους της μητέρας της το μετάλλιο τιμής του Ομίλου από την κα Διακοβασίλη»

 

Τη βραδιά «έντυσε» μελωδικά το μουσικό τρίο «Α.Λ.Σ», αποτελούμενο από τους: Νίκο Φυλακτό στο πιάνο, Ραφαέλα Πασβούρη στο τραγούδι και Κώστα Νούσια στο σαξόφωνο και ακορντεόν.

 

Τριαντατρείς διακεκριμένοι αλλά και νέοι εικαστικοί δημιουργοί, μέλη του Ομίλου και Ναυπλιώτες, με όχημα την ύλη, το χρώμα και τις διαφορετικές τεχνικές, ένωσαν τις καλλιτεχνικές τους «ανησυχίες» σε μια συναρπαστική διαδρομή τέχνης και πολιτισμού. Έλαβαν μέρος με έργα τους οι εικαστικοί (αλφαβητικά):

 

ΑΝΤΡΕΕΒΑ ΓΙΟΡΝΤΑΝΚΑ, ΓΕΩΡΓΑ ΒΑΣΩ, ΓΚΑΒΑ – ΠΟΛΙΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΓΚΑΒΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΓΚΑΒΑ ΜΑΡΙΑ, ΓΚΙΟΡ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΓΚΙΟΡ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ – ΧΙΟΝΗ, ΓΚΟΓΚΟΥΑ ΕΙΡΗΝΗ, ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΜΑΡΙΑ, ΔΙΑΚΟΒΑΣΙΛΗ ΝΙΝΑ, ΕΞΗΝΤΑΡΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, ΖΟΥΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΛΕΝΑ, ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΚΑΡΑΤΖΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑ, ΚΑΡΒΟΥΝΤΖΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΚΑΣΤΕΛΛΗ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ, ΚΟΜΝΗΝΑΚΗ ΑΡΓΥΡΩ, ΚΟΥΒΙΔΟΥ ΕΥΑ, ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΑ ΛΕΤΑ, ΜΑΝΤΖΟΥΚΑ ΑΝΤΩΝΙΑ, ΜΑΡΑΒΕΛΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΜΟΣΧΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΜΠΟΥΝΟΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ, ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΝΗ, ΡΕΤΑΛΗ ΜΑΡΙΑ, ΡΕΤΑΛΗ ΜΑΡΙΝΑ, ΡΟΥΣΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΣΚΑΛΙΩΤΗΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ, ΣΤΟΓΙΑΝΝΟΒΙΤΣ ΝΕΝΑ, ΣΧΙΖΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΣΧΙΖΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, ΤΣΑΚΩΝΑ ΠΕΓΚΥ, ΤΣΟΛΑΚΙΔΟΥ ΛΕΝΑ.

 

Την εκδήλωση κάλυψαν πολλά τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο τηλεοπτικός σταθμός  arenanews  καθώς και ο Νeo Newchannel, που πήρε συνέντευξη από την Πρόεδρο του Ομίλου, κα Νίνα Διακοβασίλη, η οποία ανέφερε ότι αυτό το οδοιπορικό της τέχνης θα συνεχιστεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος.

 

Η επιτυχία της έκθεσης αναδείχτηκε θριαμβευτικά τις επόμενες ημέρες και δεν σταμάτησε τη βραδιά των εγκαινίων. Καθημερινά και για όσο διαρκούσε, πάνω από 300 άτομα ημερησίως, επισκέπτονταν τον χώρο του Βουλευτικού και θαύμαζαν τις δημιουργίες των καλλιτεχνών μας.

 

Συγκινητική ήταν η επίσκεψη μαθητών των σχολείων του Ναυπλίου στην έκθεση, όπου με την καθοδήγηση των δασκάλων τους και μέσα από τη ματιά της αθωότητάς τους, τα χρώματα και τα σχέδια, τα γλυπτά και οι αγιογραφίες, έγιναν έναυσμα  της προσωπικής τους δημιουργίας. Πεσμένα στο δάπεδο ζωγράφιζαν με μεράκι και προσπαθούσαν να αποτυπώσουν με τον δικό τους τρόπο ό,τι έβλεπαν.

 

«Φωτογραφικό υλικό από τις επισκέψεις των μικρών μαθητών στην έκθεση». 

 

 

 

 

 

 

 

«Φωτογραφικό υλικό από τις επισκέψεις των μικρών μαθητών στην έκθεση».

 

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε δημόσια από τη στήλη αυτή, τα μέλη μας εικαστικούς, κα Μαρία Ρετάλη και κα Νένα Στογιάνοβιτς, οι οποίες ευγενώς προσφερόμενες ευρίσκοντο καθημερινά στον χώρο, ξεναγώντας τους επισκέπτες και με το άγρυπνο μάτι τους «προστάτευαν» τα εκθέματα.

«Η πρόεδρος του Ομίλου κα Νίνα Διακοβασίλη, ανάμεσα στις ζωγράφους Μαρία Ρετάλη και Νένα Στογιάννοβιτς»

 

 

Photo gallery

 

   

 

 

 

 

 

Φωτογραφία:

Δημήτρης Καρβουντζής

 

 

*Οι φωτογραφίες από τις επισκέψεις των μαθητών, είναι ευγενική προσφορά της κας Νένα Στογιάννοβιτς

 

 

 YOUTUBE LINK

LINK ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ

LINK ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ